Hlavní navigace

Šest věcí, kterými vás překvapí Firefox 3.0 (2. část)

23. 6. 2008

Sdílet

Od chvíle vydání finální verze prohlížeče Firefox 3.0 existují dvě skupiny jeho uživatelů – ti, kteří si jej zamilovali a ti, kteří jsou z něj zklamáni. Pojďme si proto projít v dnešním pokračování zbylé novinky v poslední verzi, které vzbuzují nadšení, ale i rozčarování a přiblížit si proč tomu tak je.

Od chvíle vydání finální verze prohlížeče Firefox 3.0 existují dvě skupiny jeho uživatelů – ti, kteří si jej zamilovali a ti, kteří jsou z něj zklamáni. Pojďme si proto projít v dnešním pokračování zbylé novinky v poslední verzi, které vzbuzují nadšení, ale i rozčarování a přiblížit si proč tomu tak je. První část je k dispozici zde.

Vylepšená práce se záložkami
Dřívější správce záložek byl v nové verzi Firefoxu nahrazen jednodušším co do ovládání, ale přesto zlepšeným organizérem bookmarků, který používá známý stromový formát ve stylu Windows Exploreru. To pak přináší rychlou cestu k prohlížení a spravování záložek, včetně možnosti bezprostředně editovat názvy bookmarků, lokaci a tagy, místo komplikovaných úprav přes položku Vlastnosti ve starších verzích Firefoxu.

S tím souvisí i další novinka, které ovlivňuje používání záložek. Jedná se o možnost jejich rychlého vytváření, pouhým dvojklikem myši na symbol hvězdičky, který se zobrazuje v pravé části navigační lišty, za URL adresou.

Zoomování stránek
Pokud vaše oči nejsou již to co bývaly, jistě často využíváte funkci zvětšení velikosti textu na stránkách, kterou už obsahoval Firefox 2.0. Nicméně ta měnila jen velikosti fontů, ne dalších prvků a ty zůstávaly stále stejně velké. Díky tomu pak stránky vypadaly mnohdy divně, se slovy nafukujícími tabulky a boxy, které je měly obsahovat a rozhozeným layoutem.

Nový Firefox 3.0 však zvětšuje funkcí zoomu na stránce úplně vše, takže ta si pak zachová správné proporce, ale stane se snazší pro čtení. A navíc si Firefox 3.0 pamatuje, které stránky si uživatel zvětšoval, takže pokud je navštíví znovu, automaticky je uvidí již ve zvětšené podobě.

Novinky při stahování souborů
I když Správce stahování ve starších verzích Firefoxu stačil pro základní použití, řada uživatelů instalovala raději externí download manažery kvůli možnostem pokračování v přerušeném downloadu či akcelerovanému stahování.


Mozilla proto do nového Správce stahování ve Firefoxu 3.0 zabudovala nejen několik vzhledových úprav, které umožňují vidět důležité informace o tom, z jaké adresy, kdy a do jakého adresáře se který konkrétní soubor stahuje, ale také je zde konečně schopnost automaticky pokračovat v downloadu, pokud došlo k jeho předčasnému přerušení – například z důvodu ukončení Firefoxu. Tato fuknce má za úkol elimitovat časové ztráty, způsobené nutností začít stahovat soubor vždy znovu od začátku.

Přesto je pravda, že specializovaným download manažerům se ani nový Správce stahování stále nevyrovná, nicméně pravděpodobně rozšíří množství uživatelů, kteří si s ním vystačí.
Nenechte si ujít:
Šest věcí, kterými vás překvapí Firefox 3.0 (1. část)

Firefox 3.0 ve finální verzi konečně ke stažení!

Firefox 3.0 sice zečtyřnásobil svůj podíl, ale obsahuje chybu!

Nová verze Firefoxu 2.0.0.14 opravuje kritickou chybu

Firefox 3.0 přináší výrazné zvýšení rychlosti, tvrdí testeři!

Firefox 3.0: Nejčastěji kladené otázky ohledně instalace



Zdroj: PC World.com