Hlavní navigace

SGI a svět NT

1. 2. 1999

Sdílet

V prvním týdnu tohoto roku uvedla do světa firma Silicon Graphics (SGI) novou řadu svých počítačů, premiérově po...


V prvním týdnu tohoto roku uvedla do světa firma Silicon Graphics (SGI) novou řadu svých počítačů, premiérově postavených na procesorech Intel Pentium a operačním systému Windows NT. Tyto pracovní stanice, označované jako Visual Workstation 320 a 540, představují první počítače SGI světa Wintel.
V pozadí rodiny Visual Workstation je očividně snaha o vybojování si místa v bouřlivě se rozvíjejícím světě platformy Windows NT. Modely jsou odvozeny od architektury unixových „silikonů“ – vycházejí architektury Integrated Visual Computing (IVC), která je těsně integrovanou kombinací sběrnic (paměti, grafiky, videa) postavenou na vlastním čipsetu Cobalt. Z hlediska propustnosti dnes Visual Workstation představuje pracovní stanici, jež využívá výhod kompatiblity a cenových relací PC, ovšem jednotlivé slabé články řetězu byly nahrazeny osvědčenými prvky unixových pracovních stanic.
Výsledkem použitého čipsetu Cobalt je například zvýšení propustnosti paměti SDRAM z 512 MB/s (highendová PC) na 3 200 MB/s. Podobně byla zvýšena rychlost u grafiky i diskových operací. Zmiňované modely jsou cíleny na kreativní uživatele z oblasti grafiky, videa, ale i na techniky ze sféry vizualizace informací. Protože se mnoho z nich rekrutuje z prostředí UNIXu a Macintoshe, nabízejí nové SGI bundle hardwaru a softwaru, který by splňoval vyšší standardy na těchto platformách – jako například podporu pro formáty souborů a jejich síťové sdílení nebo USB klávesnici s připojenou USB myší. Nesmíme ovšem zapomenout na estetičnost designu, vynikající především při připojení LCD monitoru SGI, jenž byl navrhován přímo pro tyto počítače. (Vzhledem k připojení monitoru přímo ke konektoru na motherboardu vyjde podstatně levněji než v případě bundlu se speciální kartou).
Působivá je ale zejména celková a tím spíše multimediální funkčnost počítače (opět postavená především na čipsetu Cobalt). U modelu 320 jsou to mimo 1-2 procesory Pentium II na 400-450 MHz, 128-1 024 MB paměti, 3 PCI (dva 64bitové) sloty, 10/100 ethernet, nezbytné 32x CD-ROM a Ultra-ATA či Ultra-SCSI disky, především rozhraní S-video a kompozitní PAL-SECAM (vstup/výstup). Premiéru tu mají dva konektory IEEE 1394 alias FireWire (400Mb/s), spolu s USB zřejmě nejtypičtější rozhraní budoucnosti. Se svou schopností zpracovávat dva proudy nekomprimovaného videa a zmíněným FireWirem je dnes SGI 320 zřejmě nejideálnějším entry-level PC pro práci s digitálními videem. Model SGI 540 jde dále především v celkovém výkonu, s podporou až 4 procesorů Intel Xeon II, 2GB ECC SDRAM, čtyř 64bitových a dvou klasických 32bitových sběrnic.
Vzhledem k možnostem v oblasti videa a 3D grafiky a také ceně, začínající někde na hranici 100 000 Kč, si nové SGI své zákazníky určitě okamžitě najdou; přinejmenším poměrem multimediální výkon/cena budou pro nejbližší dobu asi v oblasti PC nedostižitelné. Premiéra pro PC nováčka to bude nepochybně úspěšná, uvidíme, jak si SGI povedou v reálném válečném poli neustálých novinek, klesajících cen a stále větším příklonu k low-endové oblasti.

Autor článku