Hlavní navigace

SGI sestavila největší FPGA superpočítač na světě

16. 11. 2007

Sdílet

Společnost SGI oznámila, že sestavila největší konfiguraci FPGA (Field Programmable Gate Array) na světě, na které byla spuštěna široce používaná bioinformatická aplikace více než 900x rychleji než by byla spočítána na tradičním clusteru.

Společnost SGI oznámila, že sestavila největší konfiguraci FPGA (Field Programmable Gate Array) na světě, na které byla spuštěna široce používaná bioinformatická aplikace více než 900x rychleji než by byla spočítána na tradičním clusteru.

Rekonfigurovatelný superpočítač od SGI je vybavený 70-ti FPGA, což je více než jakýkoliv dosud postavený jednotlivý systém. Superpočítač FPGA od SGI zrychlil výkon komplexního BLAST-n vyhledávání více než 900 x a dokončil úlohu za méně než 33 minut, což dříve zabralo 68-uzlovému Opteronovému clusteru přibližně 3 týdny. Aplikace porovnávala 20 nukleotidních základních párů s 600 000 dotazy.

SGI nakonfigurovala systém za použití pouze standardních komponentů včetně jejich SGI RASC (Reconfigurable Application Specific Computing) zařízení pro bioinformatiku. Žádný hardware ani software nebyl pro tento test modifikován.

Bill Mannel, ředitel marketingu pro servery společnosti SGI, porovnal systém SGI RASC s dřívějším systémem FPGA podobné (i když menší) velikosti. „Dřívější FPGA superpočítače byly sestaveny na zakázku, což se sebou přinášelo vysoké náklady, „ řekl Bill Mannel. „Systém SGI RASC byl naopak sestaven ve velmi krátkém čase ze standardních komponentů s méně než polovičními náklady v porovnání s větším superpočítačem sestaveným na zakázku. Tyto klíčové schopnosti z oblasti HPC potom představují přínos SGI do odvětví rekonfigurovatelných výpočtů.“

FPGA se s novým bladem RC200 řadí k hlavnímu proudu

Aby SGI zpřístupnila výhody FPGA širšímu spektru uživatelů, uvedla nový blade SGI RC200. Tento nový blade je první, který přináší technologii SGI RASC do clusterů a blade serverů SGI Altix XE a SGI Altix ICE, jež jsou oba založeny na procesorech Intel Xeon. Nyní mohou organizace, jejichž aplikace běží na architektuře x86, začlenit technologii SGI RASC do svých výpočetních systémů. SGI vyvinula blade RC200 se společností XtremeData, Inc.

„Řešení SGI RASC jsou navržena, aby přinášela výhody FPGA vícero zákazníkům a blade RC200 je dalším důležitým krokem tohoto snažení“, uvedl Bill Brown, manažer marketingu serverových produktů firmy SGI. „S integrací provedenou na místě týmem profesionálních služeb SGI může tento blade zlepšit výkonnost jejich Xeonových clusterů a bladových serverů.“

Každý RC200 blade spojuje několik vysoce výkonných FPGA modulů Altera Stratix III k vytvoření dostupného nejvýkonnějšího FPGA modelu. RC200 blade také používá technologii Intel QuickAssist, která poskytuje abstraktní vrstvu umožňující spojení s datovou sběrnicí (FSB) Xeonového procesoru.

Přečtěte si také:

CS24

TRIPS - superpočítač na čipu
Dvakrát ze světa superpočítačů