Hlavní navigace

Sharp a Pioneer společně na Blu-ray trhu

25. 6. 2009

Sdílet

 Autor:
Zástupci společností Pioneer a Sharp dnes podepsali konečnou verzi smlouvy o založení společného podniku, který bude podnikat v oblasti optických technologií, hlavně Blu-ray elektroniky.

Dnešní podpis vedení obou japonských firem potvrdil to, co bylo již dříve předjednáno, totiž vznikne společná dceřinná společnost Pioneer Digital Design and Manufacturing Corporation.

Jak už název napovídá, Pioneer v ní převažuje, má v ní podíl 66 procent a Sharp 34 procent. Sídlit bude nová společnost v rámci stávající továrny Pioneer Kawasaki Plant. Základní kapitál je šest miliard jenů (~1,164 miliardy korun, ~43 miliónu euro), v pětičlenném vedení bude mít Pioneer tři manažery, Sharp dva.

Cílem společnosti je koncentrovat aktivity obou mateřských firem v oblasti vývoje a výroby Blu-rey elektroniky, tedy stolních rekordérů a přehrávačů i počítačových mechanik. Trh s BD sice nerostl zdaleka tak, jak doufali někteří manažeři poté, co byl vyřešen souboj Blu-ray a HD DVD o nástupce DVD, roste ale význam přenosu HD videa po internetu i vzduchem v podobě MPEG4 televizního vysílání. Sharp a Pioneer proto spojují síly, aby tak se tak obě firmy zvládly lépe prosadit na trhu.