Hlavní navigace

Sharp Aquos LC-46XD1E

23. 6. 2007

Sdílet

Ze současné nabídky LCD televizorů nám do oka padl nový Aquos firmy Sharp. Ten zaujme již na první pohled úhledným designem, pohled druhý pak zprostředkuje oku lahodící vizuální zážitek v podobě kvalitního obrazu ve Full HD rozlišení.

CS24

Pojďme rovnou k věci. Čím nás tento produkt zaujal? Rozhodně elegantním designem využívajícím lesklé černé a glamorózního „looku“. Diskrétní reproduktory i rám okolo samotné obrazovky dobrý dojem jen taktně dokreslují. I kdyby již Aquos nenabídl nic jiného, skvěle poslouží alespoň jako luxusní doplněk do obýváku :-).


Dnešním standardem u plochých obrazovek je možnost vybrat si mezi pověšením na zeď či klasickým postavením na stojan. My jsme pro test zvolili druhou možnost, pro klasického kupce však jistě bude lákavější ta první, i když mnoho jich této možnosti nakonec nevyužije. Pokud však máte na stěně prostor, vyzkoušejte i toto řešení. Není tolik nepohodlné a ani se na televizi špatně nedívá – což je předsudek, pro který je tato možnost zhusta zavrhována. Televizor tak můžete použít i jako velký obraz s měnícím se obsahem. Tento 46“ macek ovšem u sexy vizáže a svěžího designu nekončí.



Co do vzhledu je televizor zvládnut opravdu dobře – lesklá čerň působí elegantně a bez problémů zapadne do většiny obývacích pokojů. Horší je to s umístěním konektorů, které jsou kompletně v jakési „prohlubni“ na levé zadní straně (při pohledu zezadu) a nejsou dostupné tak, jak by bylo žádoucí. Kvalita obrazu je velice dobrá, nehledě na zdroj signálu – ať už jde o analogové vysílání či film na DVD, poskytuje tento televizor ve své kategorii zážitek vskutku špičkový (samozřejmě v rámci možností – analogové vysílání bude vždy v porovnání s HD signálem z Blu-ray jen chudým a ošklivým bratránkem). Pro úplnost musíme ovšem zmínit i skutečnost, že Aquos měl při testech občasné problémy s ostrostí obrazu. S HD signálem povětšinou dostanete zážitek, který vás usadí do křesla, ovšem ve zpracování analogového vysílání však Sharp za mnohými konkurenty pokulhává. Detaily se v některých scénách, které jsou o něco tmavší, dokreslují hůře (některé nejdou vidět vůbec), což bohužel nezlepší ani manuální nastavení kontrastu a jasu. Reprodukce barev dojem opět vylepšuje, neboť je velice přesná věrná.



O nabídce OSD můžeme mluvit rovněž jen v dobrém. Menu Jsou jednoduchá, přehledná a logicky postavená – ani naprostý začátečník by tedy ani přes absenci češtiny neměl mít problém s navigací mezi nimi a nalezením kýženého nastavení. Vše je jednoduše dostupné a ovládání je naprosto intuitivní – ideální pro zoufalé manželky a technické nešiky..

Životnost panelu je celých 60 000 hodin, takže se nebojte, že si jej nestihnete dosyta užít. Výhodou je, že obrazovka neodráží sluneční svit, takže můžete holdovat sledování filmů i za bílého dne. Pro normálního diváka bude kvalita integrovaného ozvučení více než dostačující. Virtuální surround opravdu funguje a dva 15wattové reproduktory podávají kvalitní výkon. Náročnější divák si však přesto jistě pořídí doplněk v podobě zvukového systému a sady extra reproduktorů.

Aquos LC-46XD1E je velmi kvalitní LCD televizor s dobrým obrazem i ozvučením. Ideální do domácnosti – hodí se jak pro sledování filmů, tak hraní na next-gen konzolích. Navíc neurazí designem a jeho životnost zaručuje dlouhá léta kvalitní podívané. Jediné co by mohlo potenciální zájemce odradit je o něco vyšší cena.

- - Patrik Khudhur