Hlavní navigace

Sharp otevře s předstihem novou továrnu na LCD

14. 4. 2009

Sdílet

 Autor:
Japonský výrobce HD televizí Sharp dokončí v dřívějším termínu novou továrnu na výroby LCD panelů, místo března 2010 se tak stane již letos v říjnu.

Sharp původně plánoval novou továrnu 10. generace spustit příští rok v březnu (marec), nicméně nakonec se práce urychlily, a výroba by se měla spustit jíž počátkem letošního října (október). Výstavba byla zahájena v listopadu 2007 (november).

Rozpočet stavby lokalizované ve měste Sakai v západním Japonsku je v přepočtu 3,8 miliardy dolarů (~76 miliard korun, ~2,8 miliardy euro) a díky nejnovějším technologiím řazené do 10. generace výroby LCD panelů (skleněných substrátů) umožní rychlejší a levnější výrobu obrazovek. Nové technologie umí z jednoho substrátu vyrobit šest LCD obrazovek, což je o 60 % více než ve starší továrně Sharp 8. generace (Kameyama 2). Celkem bude počáteční kapacita 36000 substrátů měsíčně, později až 72000. Vyrábět se budou obrazovky pro LCD televize o velikosti 40-600 palců.

Sharp je třetím největším světovým výrobcem LCD televizí, i když jeho obrazovky najdeme i v televizích jiných značek. Nová továrna přispěje k upevnění jeho pozice na tomto trhu a zákazníci se mohou těšit na levnější televize.


Sharp 108