Hlavní navigace

Sharp slibuje lepší kontrast s UV2A obrazovkami

23. 9. 2009

Sdílet

 Autor:
Společnost Sharp ohlásila vývoj vylepšeného typu televizních LCD obrazovek, který by měl nabízet rychlejší odezvu statický kontrast až 5000:1.

Sharp používá ve HD televizorech svou vlastní variantu LCD panelů ASV (Advanced Super View), která koncepčně vychází z A-MVA panelů (a ty jsou zase příbuzné S-PVA, všechny tři přitom sdílejí podobně přednosti i nedostatky). Nyní firma ohlásila vývoj UV²A technologie, která by měla umožnit lepší a rychlejší ovládání tekutých krystalů, ze kterých se skládají obrazovky. UV²A je zkratkou Sharpu pro „Ultraviolet-induced Multi-domain Vertical Alignment“, čímž je příbuznost s A-MVA jasně dána, přesnější by tak byla zkratka UV-MVA.

Díky speciálním materiálům citlivým na ultra-fialové spektrum světla by se měly výrazně zvýšit možnosti při ovládání krystalů - bude možné je přesněji natáčet pro umožnění průchodu světla i pro jeho blokování, což by mělo přinést ještě lepší černou, a tedy statický kontrast až 5000:1, což je více než dvojnásobek dnešních hodnot u LCD televizních panelů. Díky vyšší rychlosti by měly mít nové panely poloviční dobu odezvy proti „běžných současným LCD panelům“, není ovšem jisté, co je pro Sharp běžným panelem, jestli její ASV, nebo nejrychlejší TN panely.

V jednoduchosti funguje nová technologie tak, že UV citlivé polymery se nanesou na skleněný substrát, dopadající UV světlo natáčí molekuly polymerů, které pak následně zrychleně otáčejí i červené, zelené a modré tekuté krystaly. Díky lepšímu ovládání krystalů by také měly být nižší nároky na výkon podsvětlení, které by mohlo mít o 20 procent nižší spotřebu. A nakonec Sharp předpokládá, že výrobní proces UV²A bude jednodušší, proto by měly být výsledné televize levnější.

Podstata LCD zůstává ale zachována i v případě UV²A včetně nutnosti používat podsvětlení, ať už LED nebo CCFL (zářivkové). Kdy se nové typy obrazovek dostanou na trh není známo, stejně tak není jasné, jestli se jejich využití omezí jen na HD televize nebo se budou používat i v počítačových monitorech. Nicméně se ví, že Sharp začne nové obrazovky vyrábět v továrnách Sakai a Kameyama Plant č. 2.

Sharp UV2A LCD