Hlavní navigace

Sharp vydává nové Blu-ray přehrávače

28. 9. 2007

Sdílet

Japonský Sharp vydává nové modely, které umí nejen číst, ale i zapisovat na Blu-ray disky. Nejlépe vybavené, ale také zároveň nejdražší kousky pak budou navíc ještě vybaveny pevnými disky s kapacitou až 1TB.

CS24

S tím, jak se HD vysílání (High Definiton - vysílání ve vysokém rozlišení obrazu) stává více a více populární a stále více lidí si kupuje plazmové televize a další zařízení schopná HD plně zobrazit, rostou také nároky na místo, pokud si chcete například nahrát celovečerní film z televize. Vždyť standardně šířený videosignál v nejvyšší kvalitě (formát 1080p, tedy 1 920 x 1 080, komprimace H.264) má datový tok větší než 15Mbitů/s a velikost samotného dvouhodinového filmu se snadno vyšplhá i na 10 - 15GB.


Média DVD již tedy mají své nejlepší časy za sebou a je nutné přijít s něčím novým. Tím jsou datová média HD DVD a Blu-ray, jejichž výrobci mezi sebou v současné době válčí o to, který formát se nakonec prosadí a souboj vyhraje (podle mě souboj nevyhraje nikdo a dopadne to stejně jako s DVD+R a DVD-R, tedy časem vyjdou kombinované mechaniky zvládající číst a zapisovat na oba typy médií).

Sharp, který podporuje formát Blu-ray oznámil, že se chystá vydat nový model, který dokáže Blu-ray disky nejen číst, ale i na ně zapisovat. Nové přehrávače se budou prodávat v několika variantách lišících se nejen barvou krytu, ale také výbavou.

Nejlevnější verze bez pevného disku a schopná číst a zapisovat pouze na jednovrstvé Blu-ray disky ma stát mezi 875 a 1 040 USD (tedy v rozmezí 18 - 20 000 Kč). Dražší varinta s 500GB diskem (ten je schopen pojmout více jak 60hodin videa v rozslišení 1080p) a schopným pracovat i s dvouvrstvými Blu-ray disky pak má stát 1 730 USD (cca 34 500 Kč) a nakonec nejlepší verze s 1TB diskem, která samozřejmě taktéž umí pracovat s dvouvrstvými Blu-ray médii, se má prodávat za 2 600 USD (více než 50 000 Kč).

Nové přehrávače se budou prodávat ve 4 různých barevných provedeních. V černém, červeno-černém, šedém a bílém. Nové přehrávače se dostanou na japonský trh 27. října, plánované datum uvedení v Evrpopě zatím Sharp nezveřejnil.

- - Tomáš Šulc