Hlavní navigace

Sharp zvyšuje výrobu LCD panelů

10. 7. 2009

Sdílet

 Autor:
Japonský Sharp zvyšuje výrobu LCD panelů do HD televizí. Příčinou je, že poptávka po nich převyšuje původní letošní odhady.

Novináři mluví o krizi, vlády nalévají do ekonomik spoustu dluhových peněz a ceny surovin klesají, spotřebitelé však stále dostatečně utrácejí a mezi oblíbené výrobky a překvapení letošního roku patří LCD televize, což nakonec potvrzují čerstvá tržní data.

Výrobci na to rychle reagují, posledním krokem v této oblasti je zpráva Sharpu, že plánuje zvýšit výrobu skleněných substrátů ve své továrně Kameyama č.2 z 90000 na 100000 měsíčně a to již koncem srpna (august). Každá taková skleněná deska měří 2,16 na 2,46 metru a lze z ní vyříznout až osm 40“ nebo šest 50“ LCD panelů. Z toho plyne, že počet vyrobených skleněných základů bude sice vyšší o 10000, ale vyrobených obrazovek bude několikanásobně více.

Sharp patří mezi největší světové výrobce televizních LCD panelů. Výrobu v nové továrně Kameyama v západním Japonsku zahájil v dubnu (apríl) a na říjen (oktober) je naplánováno spuštění nové továrny v Sakai také na západě Japonska. Původně měla být spuštěna koncem roku, ale Sharpu se podařilo urychlit přípravy a výstavbu.

Továrna v Sekai vyjde na 380 miliard jenů (~77,1 miliard korun, ~2,9 miliardy euro) a bude umět vyrábět ještě větší skleněné desky než Kameyama č.2 - 2,88 na 3,13 metru.

Sharp skleněný substrát

CS24

Sharp Kameyama