Hlavní navigace

Sherlock Holmes: The Awakened

15. 5. 2007

Sdílet

Příběhy mazaného soukromého detektiva, který si vždy nakonec věděl rady i tam, kde selhala policie i ostatní čmuchalové, mnozí z nás doslova hltali. Nyní si můžete vyzkoušet jeho důmyslné pátrací metody na vlastní kůži.

Příběhy mazaného soukromého detektiva, který si vždy nakonec věděl rady i tam, kde selhala policie i ostatní čmuchalové, mnozí z nás doslova hltali. Nyní si můžete vyzkoušet jeho důmyslné pátrací metody na vlastní kůži.



Dobrodružství slavného detektiva z pera sira Arthura Conana Doyla patří k nejslavnějším dílům svého žánru. Mnoho knižních předloh bylo i zfilmováno, a slavná postava detektiva s dýmkou a houslemi se už párkrát objevila i na monitorech počítačů. Sherlock Holmes přichází do světa počítačové zábavy znovu, a tentokráte s sebou kromě zamotaného případu a brilantního úsudku přináší i notnou porci hororové atmosféry a tajemného příběhu.



Nový titul je více méně klasickou adventurou, jiný žánr bychom asi od hry s touto slavnou postavou ani nečekali. Budete tedy pátrat, dávat dohromady různé předměty, vyslýchat různé postavy... prostě se pustíte do klasického pátrání. V některých pasážích hry se ujmete i role Holmesova věrného přítele, doktora Watsona. Ten je sice milým společníkem, nicméně ve většině případů vždy působí spíše jako nechápavý přicmrndávač, a ani v titulu The Awakened samozřejmě nehraje hlavní roli.



Vše se zprvu točí kolem záhadných zmizení lidí, ale postupně se vše zkomplikuje různými temnými obřady, rituálními vraždami a vůbec všemožnými nepříjemnostmi s nálepkou „okultní“. Hra tak svojí atmosférou chvílemi připomíná spíše hororový titul, kde se snažíte odhalit zlé síly, nežli klasický detektivní hon za zločinci. Přesto však autoři celý příběh drží v únosných mezích a vše lze nakonec vysvětlit logickou úvahou. Konec konců, Sherlock Holmes je mazaný pátrač, nikoliv lovec čarodějnic a démonů.



Hraní určitě zpříjemňuje automatické zapisování poznámek; a že tuto funkci využijete dost často! Informací totiž získat velké množství, o tom konec konců práce detektiva je. Některé údaje najdete v dokumentech, něco vám prozradí vyslýchaní a další vyvodíte logickým poskládáním důkazů. Kromě zápisníku (a doktora Watsone, samozřejmě) je vaším dalším věrným pomocníkem také brašna, do které ukládáte nalezené předměty, které pak ve vhodnou chvíli použijete. Ke cti autorům slouží, že všechny vaše úkony jsou logické a při dostatečně hlubokém přemýšlení odhalitelné; zkrátka se tu nehraje na náhodu.



Autoři z týmu Frogwares, kteří již mají na kontě dva kousky se Sherlockem Holmesem v hlavní roli – tituly Mystery of the Mummy a Případ stříbrné náušnice –, se poprvé rozhodli zpracovat svojí point and click adventuru v kompletně trojrozměrném enginu. Výsledek není špatný, i když zvláště prostředí v některých lokalitách by stálo za zoptimalizování. Každopádně se díky novému zpracování můžete těšit na solidní volnost pohybu, která je ještě umocněna poměrně značnou rozlehlostí jednotlivých lokací. Trojrozměrné prostředí společně s fyzikálním enginem navíc přinášejí do hry různé možnosti, třeba začlenění rozmanitých 3D hlavolamů nebo třeba hádanek, při kterých je nějakým předmětem možné zatížit určité místo a podobně. Celkově lze říci, že 3D zpracování určitě není špatné, ale přesto má grafika hry stále dost velké rezervy.



Sherlock Holmes: The Awakened je příjemnou gameskou, i když se rozhodně neobejde bez chyb. Nejde určitě o titul určený jen hardcore adventuristům, na druhou stranu ji určitě neproběhnete za dvě hodiny; tak lehká zase není, a není ani příliš krátká. Pro příznivce kvalitních detektivek a zajímavých adventur určitě příjemná záležitost.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 7,1
Výrobce: Frogwares
Vydavatel: Ascaron
Distributor pro ČR: Hypermax
Lokalizace: titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ne

CS24



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 658Kč s DPH.