Hlavní navigace

Sigmatek DVBH-1000

20. 11. 2006

Sdílet

Elegantní jednoduchá a hlavně dostupná věcička. Takový je Sigmatek DVBH-1000. A co že to je? No přece ten nejlevnější rekordér s pevným diskem a DVB-T tunerem na našem trhu.

CS24

Elegantní jednoduchá a hlavně dostupná věcička. Takový je Sigmatek DVBH-1000. A co že to je? No přece ten nejlevnější rekordér s pevným diskem a DVB-T tunerem na našem trhu.



Detail displeje a ovládaní na čelním panelu (větší obrázek).


Za peníz více než solidní (5.688 Kč) dostanete vše výše uvedené, přičemž pevný disk má kapacitu plných 160 GB. Za verzi s 80GB diskem však zaplatíte ještě o tisícikorunu méně a DVBH-1000 můžete zakoupit i bez pevného disku a nainstalovat si vlastní (kupodivu bez ztráty záruky…), nebo si dokonce pořídit model např. s kapacitou 400GB!

Díky poslední aktualizaci firmwaru (neměl jsem ji k dispozici) odpadají námitky směrem k absenci češtiny (lokalizace zahrnuje menu, český teletext i EPG – podívejte se na snímky), navíc přibylo jednodušší třídění televizních stanic, které původně nebylo nijak přítulné a našinec se musel notně snažit.


Základní nastavení, nově vše v češtině (větší obrázek).


Jak na něj a jak z něj

Pokud chcete nějaký pořad nahrát, můžete si ho jednak manuálně naprogramovat na jednu z 15pozic, nebo v dotčené době přímo zmáčknout příslušné tlačítko. Třetí možností je elektronický programový průvodce EPG, což je podstatně elegantnější, avšak televizní stanice musí tento způsob podporovat, což ani zdaleka nedělají všechny.

Pořady samotné se nahrají pod jménem stanice, můžete si je ale také přejmenovat a pokusit si z nich udělat regulérní DVD disk.

Rozhraní USB, které najdete tu a tam u dražších přístrojů tu sice chybí, pevný disk se však nechá vyjmout a připojit k počítači; jde o běžný 3,5“ IDE. Připravuje se navíc program, který po připojení pevného disku k PC dovolí přímo zkopírovat pořady nahrané v MPEG-2 TS (Transport Stream), což jinak běžným způsobem nejde. Ty by pak měl – podle distributora, společnosti Acomp – přehrát např. Media Player a přes běžné dostupné programy na internetu půjde také výsledek převést do formátu běžného DVD o čemž jsem se už zmiňoval.


Seznam naladěných stanic. Povšimněte si ukázkově zpracované informace o signálu (šířka pásma, kvalita, síla signálu) - větší obrázek.


Omezen prakticky jen střihem

Omezení DVBH-1000 jsou dané koncepcí a pochopitelně i nízkou cenou. Oproti tradičním DVD rekordérům s pevným diskem tu chybí jakékoli editační možnosti – nelze tudíž odstranit reklamu, či záznam rozdělit na dvě části – vše se musí dělat až v počítači. Nicméně! Stejně jako u DVD rekordérů i tady funguje TimeShift dovolující zastavit živé televizní vysílání (stačí zmáčknout Pause) a pokračovat tak ve sledování pořadu později. Vše se v tomto okamžiku ovládá snadno a intuitivně, což platí i o přechodu zpět do živého vysílání (v TimeShift funguje rychlé přetáčení), což není stále obvyklé ani u mnohem dražších rekordérů.

Ani nastavování a ladění stanic není nijak náročné, jen dálkový ovladač má dosti malý úhel záběru, takže musí přesně mířit na čidlo na čelní straně, což někdy vede k nutnosti zmáčknout tlačítko několikrát po sobě.

Nahrávání na rozdíl od DVD rekordéru obstarává jediná kvalita zvládající datový tok dokonce až 15 Mb/s (nastavuje se automaticky na maximum), analogové přehrání záznamu je pak možné přes výstupní konektor SCART.


Nahrávání pořadu jeho ručním naprogramováním (větší obrázek).

Co dodat?

Sigmatek DVBH-1000 je rekordér s výtečným poměrem cena/výkon. Do pěti tisíc korun (v případě verze s 80GB diskem) totiž pořídíte kombinaci všeho dnes nejpotřebnějšího – solidní DVB-T tuner a kvalitně nahrávající rekordér. Nevěřte zprávám typu „levný DVB-T tuner, horší příjem“. Ani zdaleka to není pravda.


Jak vidíte, nejen že některé DVB-T stanice stále ještě nepodporují češtinu, ale nepodporují ani samotné EPG, a to se ještě nebavíme o podpoře nahrávání, což má opravdu málokterá (větší obrázek).



Sigmatek DVBH-1000
cena
5.688 Kč
televizní tuner
digitální pozemní DVB-T s uložením televizních rozhlasových stanic, kompatibilní mj. s českým duálním vysíláním, českým teletextem a EPG
nahrává
pevný disk 160 GB (IDE, 3,5"), až 112 hodin nahrávky
video a audio
MPEG-2 (TS, 2MP2ML), formát 4:3 a 16:9, datový tok max. 15 Mb/s; stereo
propojení - video, audio (analogové)
výstup: 2x SCART (RGB, video), S-Video, video (cinch), analogové stereo audio (cinch), anténní výstup; anténní vstup
- digitální
koaxiální audio výstup (dvoukanálový), sériové rozhraní (servisní)
rozměry (švh), hmotnost
320 x 45 x 255 cm, 2,1 kg
v ceně
dálkový ovladač, baterie, audio/video kabel (cinch), příručka v češtině
zapůjčil
Acomp, www.sigmatek.cz




Dálkový ovladač má velice slušné rozložení kláves, vadou na kráse je však malý úhel záběru (větší obrázek).

Foto: Acomp

- - Bohumil Herwig, IDG on-line