Hlavní navigace

SilverStone: pořiďte si napájení PC bez zbytečných kabelů

3. 3. 2007

Sdílet

Už vás nebaví příliš mnoho nepotřebných kabelů v počítačové skříni? Přejete si výkonnější a tišší napájecí zdroj pro vaši PC sestavu? Počkejte si do května třeba na zajímavou novinkuSilverStone The Decathlon SST-DA750.

Napájecí zdroj SilverStone The Decathlon SST-DA750 se vyznačuje hned několika přednostmi. Zaprvé je to celkový výkon dosahující celkem 750 W, za druhé úctyhodná hodnota maximálního proudu protékajícího v 12 V větvi, která činí rovných 60 A. S celkovým výkonem je spojena i udávaná efektivita, která by měla u tohoto modelu překročit hodnotu 80 procent.


Co je ale na tomto zdroji zřejmě nejzajímavější a nejpraktičtější je absence napevno zapojených konektorů a kabelů, značně ztěžujících v normální podobě přehlednost a dostupnost komponent v počítačové skříni. SST-DA750 nabízí variabilitu připojení, k dispozici je jeden konektor napájení základní desky (12 V), jeden čtyř a jeden osmipinový konektor pro napájení procesoru, dva šesti a jeden osmipinový k zásobení grafických karet.

Přítomnost osmipinového potěší zvláště budoucí majitele nejvýkonnějšího modelu ATI Radeon R600, neboť tato karta bude kvůli vysoké spotřebě vyžadovat jeden šesti a jeden osmipinový konektor. Nebylo zapomenuto ani na vývody pro pevné disky PATA a SATA, které jsou k dispozici vždy po dvou. Takto si uživatel vybere jen potřebné kabely a ostatní nechá neobsazené, čímž ušetří spoustu prostoru v počítačové skříni. Délka přiložených kabelů se pohybuje od 250 mm do 550 mm.

Napájecí zdroj obsahuje taktéž ochrany před přepětím, proudovou pojistku a jiné standardní funkce u současných dražších zdrojů. O chlazení se bude starat 12 cm ventilátor se sníženou hlučností, která by se měla u celého zdroje pohybovat do 22 dB.

Výrobce slibuje minimální životnost 100 000 hodin při teplotě 25 °C, a spoléhá na kvalitní součástky použité při sestavování každého zdroje.

Snad jedinou nepříjemností se může stát cena tohoto napájecího zdroje, která by se může pohybovat pod hranicí 5 000 Kč včetně DPH. První kusy by se mohly u našich prodejců objevit v průběhu května 2007.

Foto: SilverStonetek

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?