Hlavní navigace

Singularity

26. 7. 2010

Sdílet

Minulé léto nám vydavatel Activision spolu s vývojáři z Raven Software naservírovali akční hru Wolfenstein. Letos se jejich cesty opět spojily, tentokrát je však jejich společným počinem sci-fi střílečka Singularity.

Obě tyto hry spojuje více skutečností, než jen stejní tvůrci. V obou případech se příběh odehrává v alternativní historii, hlavní hrdina disponuje nadpřirozenými schopnostmi a nebezpečné experimenty změnily lidi v krvelačné bestie. Akorát nacistické zombie se změnily v ozářené Rusáky.

Příběh začíná leteckou havárií, díky které se hlavní hrdina dostane k vysílači, jenž je plný negativní energie a získá tak pár speciálních schopností. V kostce by se dal příběh vysvětlit asi takto: Jste záporák na záhadném ostrově, který byl jediným zdrojem prvku E99, což byl velice mocný minerál, který Rusové těžili s ne zrovna dobrými úmysly. Samozřejmě experimenty s něčím tak nebezpečným nezůstaly jen tak bez povšimnutí. Ačkoliv se odehrávaly v padesátých letech, ty „pravé“ problémy nastaly až v roce 2010.

Singularity

Výše zmíněné vyprávění příběhu je i po určité době stále efektivní. Je zajímavé sledovat, jak se například E99 přidával do školního mléka, nebo být svědky zoufalé skupiny mužů, kteří se pozabíjí navzájem, protože je to ta nejhumánnější možnost řešení problému. Samotný příběh sice není to nejlepší, ale s podporou těchto věcí se z něj stává ucházející mix hororu a scifi.

Singularity

Vše doplňuje i Time Manipulation Device (zkráceně TMD), díky které se budete mimo jiné moci podívat zpět do roku 1955. Což také podporuje nějaké zajímavé zážitky, zvláště když jste v současnosti a z ničeho nic se objeví flashback z doby, než vědci pomocí E99 přeměnili obyvatelstvo v šílená dvouhlavá monstra. Cestování časem vaše speciální schopnosti samozřejmě nekončí. Pomocí TMD můžete doslova v sekundě nechat zestárnout nepřátele tak, že z nich zbudou jen kostry, nebo před sebe hodit bublinu, ve které čas plyne značně pomaleji, a zpomalené nepřátele lehce poslat na onen svět. Samozřejmostí je také vracení času zpět, čímž můžete opravit rozbité objekty a dostat se na dříve nedostupná místa.

Singularity

Při opravování objektů a při řešení puzzlů se o energii do TDM nemusíte vůbec bát, nic vám ubývat nebude. Energie se spotřebovává jedině v případě, že ji použijete proti nepřátelům a pokud se dostanete na kritickou hranici, vždy se v levelech povalují baterie.

Kromě speciálních schopností jste vyzbrojeni klasickými konvenčními zbraněmi. Do rukou se vám dostane klasická sestava složená z pistole, brokovnice, samopalů, odstřelovací pušky a raketometu. Všechny jdou různě vylepšit, a pokud si chcete užít při střílení trochu zábavy, můžete je kombinovat s používáním schopností. Není větší zábavy, jak vrátit raketu jejímu odesílateli pomocí levitace, nebo střílet brokovnicí vojáky uvězněné v časové bublině. Vše závisí jen na vaší vynalézavosti.

Singularity

Po vizuální stránce je hra sice udělaná pěkně, ovšem pokud jste hráli jakoukoliv předchozí střílečku s mutanty, nepřijde vám nic natolik zajímavého, abyste si to uchovali v hlavě. A v případě, že je před vámi nějaká hádanka, samotný level design vám poradí jak se s ní vypořádat.

Singularity

Singleplayerovou část hry proběhnete za 8-10 hodin, zábava tím samozřejmě nekončí a můžete se ponořit do multiplayeru. Ten nabízí klasickou sestavu herních módů, což z něj dělá vhodného kandidáta na zkrácení dlouhých chvil, ale na delší dobu nezabaví.


Verdikt: Vývojáři vzali to nejlepší z ostatních her poslední doby a dali to dohromady, výsledný produkt sice nebude dostávat ocenění za nejlepší hru roku, ale jistě ani neurazí.

Plusy: možnost kreativních bojů, Time Manipulation Device, atmosféra

Mínusy: level design působí povědomě, TMD mohlo být využito lépe

 

HODNOCENÍ: 80%

Byl pro vás článek přínosný?