Hlavní navigace

Síťová úložiště NAS umožňují nejen efektivní zálohování (2.)

27. 12. 2009

Sdílet

Zařízení typu NAS pro malé a střední firmy podporují značné kapacity pro ukládání a zálohování dat a nabízejí překvapivě širokou a pestrou paletu funkcí pro jejich sdílení a distribuci.

Pokračování včerejšího článku...

Zyxel NSA-220 Plus
Druhým reprezentantem tábora dvoudiskových NAS systémů je produkt firmy Zyxel, nesoucí označení NSA-220 Plus. Ten opět podporuje maximální úložnou kapacitu 3 TB a rozhraní SATA I i II s přenosovou kapacitou až 3 Gb/s, standardně je však dodáván bez disků. Se svým jediným ethernetovým portem je připraven na nasazení v gigabitové síti a na předním panelu je k dispozici dvojice USB.

Při osazení dvěma disky lze tento NAS provozovat klasicky v režimu zrcadlení, strippingu nebo jako JBOD. Přístup k datům můžete omezit tradičně prostřednictvím oprávnění pro uživatele, skupiny a sdílené složky. Pro firemní zákazníky je praktická také možnost synchronizace s Active Directory. Webové rozhraní (přístup k němu můžete zabezpečit využitím HTTPS) je přehledné a nabízí jasné vysvětlivky pro rychlé pochopení základních funkcí – mnoho z nich lze přitom nastavit velmi detailně. Oproti systému i-Tec už máte k dispozici plnohodnotnou správu napájení včetně nastavení plánu pravidelného zapnutí a vypnutí zařízení například podle pracovní doby a podporována je také komunikace s UPS (značky APC) a nastavení řízeného vynutí NAS podle zbývající doby záložního napájení.

NSA-220 Plus nabízí všechny běžné funkce a aplikace, jež byste očekávali od této třídy produktů. Samozřejmostí je podpora FTP včetně zabezpečeného přenosu přes FTPS, funkce mediálního serveru (podpora streamingu prostřednictvím zařízení vyhovujícím standardu DLNA; iTunes atd.), správy stahování (včetně HTTP, FTP a BitTorrentu) či webového publikování. Poslední funkce dovoluje prohlížet si sdílené složky přes webový prohlížeč bez nutnosti přihlašovat se do NAS, a to i z internetu přes veřejnou IP adresu. Dále můžete automaticky uploadovat obsah na Flickr či Youtube nebo pomocí funkce označované Broadcasting stahovat RSS dávky z internetu. USB porty můžete využít k tradičním účelům – ke sdílení tiskárny či přímému kopírování z externích disků do NAS nebo obráceně a synchronizování dat použitím tlačítka Copy/Sync. NSA-220 Plus můžete ale využít také pro tradiční automatické kontinuální zálohování, neboť v rámci softwarové výbavy je dodávána také základní aplikace Memeo AutoBackup.

Z hlediska výkonu nepatří úložiště Zyxelu k nejrychlejším, ale na dvoudiskový systém poskytovalo dobrý výkon. Při zápisu pracovalo s rychlostí 18 MB/s a během čtení dosáhlo až 31 MB/s. NSA-220 Plus se opět řadí k levnějším řešením, která jsou vhodná jako úložná platforma pro menší pracovní skupiny a prostředí SOHO. Pokud máte vyšší nároky, můžete svoji pozornost zaměřit na vyspělejší produkty tohoto výrobce, jakými jsou NSA-2400/2401 pro až čtyři SATA disky.

iomega StorCenter ix4-200d
Model ix4-200d je prvním z nejšířeji zastoupené kategorie produktů v tomto testu, tj. čtyřdiskových systémů, a zároveň posledním přírůstkem do rodiny síťových úložných zařízení StorCenter značky iomega, která patří pod křídla společnosti EMC.

Tento NAS představuje zařízení připravené už i na poměrně náročné požadavky zákazníků z firemního prostředí, alespoň pokud si vystačí s úložnou kapacitou v řádu jednotek terabajtů. Maximem je v tomto případě 8 TB s tím, že ix4-200d je dodáváno již s nainstalovanými disky. V případě testovaného modelu šlo o nejnižší variantu s kapacitou 2 TB při plném osazení 500GB disky Seagate Barracuda LP. StorCenter je vybaven LCD displejem, dvěma gigabitovými porty, jež lze využívat jako redundantní, a trojicí USB, která lze využít k připojení až tří tiskáren, externích úložných zařízení či Bluetooth adaptéru pro možnost bezdrátových přenosů dat ze smartphonů atd. (tuto možnost lze zabezpečit pomocí PIN).

Pro nasazení ve firemním prostředí je vybaven velmi dobře. Nabízí podporu RAID úrovně 5 a jako jediný v tomto testu také RAID 10 – ta je považována za nestandardní úroveň diskových polí, ale poskytuje výhodnou kombinaci výhod strippingu (výkon) a zrcadlení (zabezpečení s plnou redundancí dat). Oproti některým konkurenčním produktům nicméně ix4-200d neumožňuje přímý přístup k diskům bez demontáže šasi a nepodporuje jejich případnou výměnu za chodu (hot-swap).

NAS iomega podporuje všechny běžné protokoly pro sdílení souborů včetně CIFS/SMB/Rally, NFS, AFP/Bonjour, FTP, HTTP, HTTPS, SNMP, kromě toho ale může ale sloužit také jako iSCSI target pro přístup na úrovni bloků. Takto si vlastně můžete v běžné ethernetové síti vytvořit IP SAN (Storage Area Network), což je výhodné z hlediska rychlosti přenosu dat, využití úložných zdrojů a výkonu typicky pro databázové či e-mailové aplikací. Nechybí podpora Active Directory a možnost definování uživatelů, skupin, kvót a přístupových práv.

Pro zálohování klientských počítačů je dodávána poměrně vyspělá aplikace EMC Retrospect (s neomezeným počtem licencí) a software QuikProtect pro synchronizaci dat mezi klienty a NAS serverem. StorCenter umožňuje vytvořit si politiky pro kopírování a synchronizaci souborů (replikaci) mezi ním a jiným NAS či USB úložištěm, stejně provádět kopírování stiskem tlačítka QuikTransfer – to vše může fungovat i bez použití počítače.

Samozřejmostí jsou funkce UPnP mediálního serveru, správy stahování atd., nicméně zajímavá je možnost využít ix4-200d také jako dohledové centrum. Dovoluje totiž připojení až šesti síťových bezpečnostních kamer Axis a dokáže přímo ukládat jimi snímaná video data. Ve webovém rozhraní si pak nastavíte časový plán záznamu, záznamové kvóty podle počtu dní či využitého úložného prostoru atd. V rámci správy serveru nechybí očekávané možnosti jako nastavení varovných e-mailových hlášení, ani podpora SNMP.  Přes USB je systém schopen komunikovat s UPS, což umožňuje provést jeho automatické řízené vypnutí v případě výpadku proudu.

Výkon tohoto systému jsme testovali přímo s dodávanými disky v konfiguraci RAID 5 (bez disků se ostatně ani standardně nedodává) a dosažené rychlosti čtení i zápisu se pohybovaly na slušné úrovni – zápis probíhal s 25 MB/s a čtení při rychlosti 48 MB/s. Oželíte-li absenci přímého přístupu k diskům za účelem jejich výměny za chodu, pak se může jednat o velmi zajímavou volbu s velmi dobrou funkční výbavou. Pro některé ze zákazníků může být zajímavé i to, že StorCenter je certifikovaný jako NAS či iSCSI storage pro VMware.

Netgear ReadyNAS RNDX4250
NAS systémy řady NVX, do níž spadá i námi testovaný model RNDX4250, patří v portfoliu společnosti Netgear mezi produkty cílené specificky na firemní zákazníky. Čtyřdiskové NAS servery NVX jsou dodávány v několika různých konfiguracích – buďto bez disků, nebo s přeinstalovanou kapacitou 1, 2 či 4 TB. V případě RNDX4250 se jedná o model dodávaný se dvěma 500GB disky v ceně.

Klíčovou vlastností je zejména podpora výměny disků za chodu (hot-swap), neboť zařízení umožňuje okamžitý přístup k nim z čelního panelu. Zásuvky s disky jsou chráněny dvířky, pod nimiž je umístěn LCD displej pro sledování stavu systému. Zařízení nabízí opět zdvojený gigabitový port a je schopno sloužit jako NAS i IP SAN úložiště (iSCSI target). Využít můžete konfiguraci RAID úrovně 0, 1 a 5. Není podporován RAID 6, k dispozici je však proprietární technologie výrobce označovaná X-RAID2, která je podobná RAID5 a dovoluje automatické rozšiřování existujícího svazku – je-li NAS nejprve osazen dvěma disky, je vytvořen svazek s plnou redundancí, po přidání třetího či čtvrtého dojde k jeho rozšíření (za běhu a bez přeformátování) a výsledná kapacita odpovídá RAID úrovně 5. Díky trojici USB portů můžete dostupnou kapacitu rozšířit pomocí externích USB disků nebo využít funkci tiskového serveru.

Podporovány jsou všechny základní protokoly pro sdílení souborů včetně CIFS, NFS, AFP, FTP, HTTP(S), WebDAV a Rsync a nechybějí ani služby pro streaming médií a UPnP. Přístup k datům můžete zabezpečit na úrovni uživatelů a skupin, nebo na základě domény synchronizací s doménovým kontrolérem nebo AD zajišťujícím autentizaci.

Silnou stránkou produktu je oblast zálohování – Netgear podporuje kontinuální zálohování klientských stanic, inkrementální zálohy a snapshoty svazků NAS či replikaci na jiný NAS plus doplňkové on-line zálohování prostřednictvím předplácené služby ReadyNAS Vault. Úlohy zálohování si můžete podrobně naplánovat podle požadavků a k dispozici je snadno použitelný software Memeo Backup Premium (pro tři uživatele), který podporuje také šifrování zálohy. Samozřejmostí je zálohování z/na USB disk. Zařízení dále provádí kontroly konzistence disků a opravy chyb v paritách (funkce parity check & scrub).

Produkt plně vyhoví také z hlediska možností správy a údržby – nechybí podpora e-mailových hlášení, SNMP nebo možnosti časového vypnutí a spuštění systému, podpora Wake-On-LAN a monitorování UPS. ReadyNAS NVX je velmi dobře připraven na požadavky náročnějších firemních zákazníků a jeho kvality podtrhuje také solidní výkon. Ten jsme měřili s využitím trojice našich 750GB disků, neboť dva dodané neumožnili nakonfigurovat RAID 5, a dosáhli jsme velmi solidních průměrných rychlostí 35 a 54 MB/s při zápisu a čtení. Za zmínku dále stojí, že v nabídce výrobce figurují také výkonnější produkty řady ReadyNAS Pro s šesti pozicemi pro SATA II disky.

Dokončení článku vám přineseme zítra...

Byl pro vás článek přínosný?