Hlavní navigace

Síťový server pro čtyři pevné disky

1. 7. 2006

Sdílet

Intel Entry Storage System SS4000-E elegantní, ale dražší řešení problémů s daty Model SS4000-E je vyroben v ...


Intel Entry Storage System SS4000-E elegantní, ale dražší řešení problémů s daty


Model SS4000-E je vyroben v podobě boxu se sympaticky malými rozměry. Pochválit můžeme i práci designérů. Na přední straně SS4000-E jsou šachty pro zásuvné moduly. Do nich se SATA harddisky šroubují napevno, tudíž nevzniká žádný problém s nepříjemnými vibracemi. Modul s připevněným pevným diskem se jednoduše zasune do šachty serveru a zajistí pojistkou. Zcela analogicky se moduly s disky odpojují. Po mechanické stránce považujeme toto řešení za elegantní. Celkově obsahuje box čtyři pozice, tudíž lze souběžně využívat shodný počet SATA zařízení. Uvnitř produktu se nachází 256 MB paměti, procesor Intel 80219 (400 MHz) a řadič disků. Je možná škoda, že řadič podporuje pouze přenosový režim SATA a ne modernější SATA revize 2. Tento drobný nedostatek však může produkt kompenzovat nabídkou služeb. Nejzásadnější je zřejmě podpora diskových polí. Výrobce podporuje disky od kapacity 80 GB až po 500 GB. Ve výsledku je tedy možné vyrobit diskové pole s kapacitou až 2 TB. Pokud potřebujete maximální výkon, zřejmě využijete tzv. režim RAID 0, ve kterém je možné dva až čtyři disky spojit tak, že se zapisovaná data důmyslně rozkládají na veškeré disky v poli. Při čtení se opět načítají data ze všech disků souběžně. Teoreticky je možné získat výkon zápisu i čtení, násobený počtem zapojených disků v poli. Pokud však vyžadujete spolehlivost a rychlost pro vás není zásadní prioritou, lze sestavit pole typu RAID 1. V tomto módu využíváte sice pouze poloviční kapacitu ze zapojené dvojice disků, ale vaše data jsou fyzicky uložena na dvou místech současně. Jistou variací na pole 1 a 0 je RAID 10, které využívá vždy čtyři disky. Pokud však chcete využít pokročilejší technologii, upřednostněte RAID 5. Toto pole využívá tří a více disků. Informace se zapisují takovým způsobem, že ani v případě, kdy havaruje libovolný disk v poli, data neztratíte. Výhodou je, že využitelný prostor není pouze poloviční, jako je tomu u RAID 1, ale je dán součtem kapacit disků, zmenšeným o prostor jednoho disku. Ještě zajímavější režim je RAID 5 + spare. Tato technologie vyžaduje minimálně čtyři pevné disky. Tři z nich jsou zapojeny v režimu RAID 5, poslední harddisk je rezervní. V případě výpadku jednoho z disků v poli systém automaticky zapojí náhradní disk. Posledním režimem je pak jednoduché spojení kapacit všech disků do jednoho obrovského disku.
Při připojení produktu do sítě je možné využít dvou vysokorychlostních 1 Gb/s sítových karet Intel. Pokud by náhodou některým uživatelům čtyři pozice pro disky nestačily, mohou k serveru připojit i další externí USB harddisky. Z tohoto důvodu je produkt vybaven dvojicí USB zdířek.
Konfigurace rozhraní se provádí pomocí webového prohlížeče. V nastaveních lze nalézt užitečné služby: jak server FTP, DNS, tak i možnost spravovat uživatele nebo skupiny a přidělovat jim přístupová práva.
Produkt jsme vyzkoušeli jak připojený k routeru v podnikové síti, tak přímo k síťové kartě v PC. Pro druhý způsob připojení není nutné používat tzv. křížený kabel. Pro praktický test jsme vytvořili několik typů polí vše pracovalo korektně. V příslušenství jsme nalezli dvě CD se zálohovacím a tzv. recovery systémem, dále pak pomocnou utilitu pro snadnou detekci zařízení v síti. Za velkou nevýhodu lze ale považovat pořizovací cenu, která není zrovna nejnižší.

Intel Entry Storage SS4000-E

kompaktní řešení, konektivita
výměnné pozice na disky
podpora pouze pro SATA 1
pořizovací cena
Cena vč. DPH: 18 000 Kč (bez disků)
K testu zapůjčila firma: Intel, www.intel.com