Hlavní navigace

Skulltrail nForce 200 příliš hřeje

18. 1. 2008

Sdílet

S tímto názorem přišli inženýři Intelu, kteří pracují na vývoji platformy Skulltrail. Podle nich jsou chladiče bez těchto čipů sotva vlažné, ale s nimi je to "peklo".

Skulltrail je společný projekt nVidie a Intelu. Jedná se o novou základní desku, na které bude díky kombinovanému čipsetu Intel a nVidia možné rozjet jak Triple-SLI, tak CrossFireX. Intel dodává čipset (jeden z hybridů v serverové oblasti Intelu), nVidia pak ony speciální nForce 200 můstky, které fungují jako řadič čtyř PCI Express x16 slotů a zároveň umožňují chod SLI na této desce. Ty jsou na desce přítomny rovnou dva.

Tou největší zvláštností je však přítomnost dvou socketů LGA771 (serverová obdoba LGA775). Na nich chce Intel provozovat dva procesory a mít k dispozici až osm jader (dva quadcore procesory). U výkonných serverů a pracovních stanic potřebu takového extrémního výkonu chápu, ale nač to bude v topend desktopu, kam je Skulltrail mířen? Vždyť video se dá smysluplně upravovat i s výkonným quadcore procesorem a cenu této platformy si raději ani nechtějte představit.

Inženýři Intelu, kteří na desce hlavně pracují, nyní přišli s názorem, že nForce čipy jsou na desce tím nejvíce topícím, rozhodli se proto tyto čipy společně se southbridgem chladit aktivně. Northbridge, který se nachází mezi oběma sockety, je chlazen pouze větším pasivem.

Cenu tohoto monstra Intel ani nVidia zatím nezveřejnili, stejně jako datum vydání, které je stanoveno na první čtvrtletí tohoto roku. Zbývá jen dodat, že Skulltrail má ještě jednu nevýhodu. Kvůli serverovému původu nepodporuje operační paměti, ale pouze FB-DIMM moduly (Fully Buffered).

- - Tomáš Šulc

CS24