Hlavní navigace

SkyDrive je definitivně mrtev, ať žije OneDrive

20. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft před třemi týdny informoval o svém záměru přejmenovat úložnou službu SkyDrive na OneDrive. Nyní tak skutečně učinil.

Uživatelů se podle Microsoftu změna dotkla minimálně. Všechna jejich data prý byla automaticky přesunuta.

Microsoft chystanou změnu názvu oznámil 27. ledna. K tomuto kroku jej donutil soudní spor s britskou společností BSkyB (British Sky Broadcasting Group) vlastněnou miliardářem Rupertem Murdochem. Ta Microsoft žalovala z porušení ochranné známky. Společnosti se nakonec dohodly na mimosoudním vyřešení sporu.

Microsoft již při oznámení nového názvu zdůrazňoval souvislost s budoucí vizí společnosti. Ve stejném duchu se nyní opět vyjádřil Chris Jones, šéf skupiny Windows Services, podle kterého je cílem společnosti vytvořit pro uživatele jediné místo, kam mohou umístit všechna svá data a ke kterému mohou přistupovat z mnoha různých zařízení.

Softwarový gigant v poslední době prochází zásadní reorganizací vedenou pod heslem „One Microsoft“ (Jeden Microsoft). Stejně jako v případě úložiště OneDrive, i zde je hlavním cílem zajistit přístup k různým službám Microsoftu z různých zařízení a prostředí.

Dostupná kapacita

OneDrive i nadále nabízí úložný prostor o velikosti 7 GB. Microsoft však současně přišel s nabídkami na možné rozšíření tohoto místa. Například až o 5 GB si každý uživatel může navýšit svůj úložný prostor tím, že na službu upozorní své přátele a rodinné příslušníky.

Prvních 100 tisíc uživatelů, kteří se přihlásili ke svému účtu na OneDrive, pak navíc na 1 rok obdrželo 100 GB volného prostoru zcela zdarma. Další zájemci mají ještě šanci získat zdarma navíc 20 GB na 1 rok.

Pro srovnání, konkurenční iCloud od Applu nabízí jen 5 GB prostoru zdarma, uživatelé Google Drive mají k dispozici 15 GB a populární Dropbox pak dokonce jen 2 GB.

Možnosti rozšíření

Microsoft samozřejmě nabízí zvýšení úložného prostoru za poplatek – například dalších 50 GB vyjde měsíčně na 5 dolarů. Levněji ve výsledku vyjde roční varianta, která stojí 25 dolarů.

Společně se změnou názvu služby se změnily i názvy příslušných aplikací pro iOS, Android a Windows Phone. Změna názvu se rovněž projevila i na firemní variantě služby, která se nově jmenuje OneDrive for Business.

 

Byl pro vás článek přínosný?