Hlavní navigace

Skype 4 s lepším zvukem i videem

4. 2. 2009

Sdílet

Výrazných zlepšení doznalo video i zvuk, optimalizované kodeky mají lepší kvalitu a menší nároky na přenosovou kapacitu. Zlepčila se i podpora videokonferencí.

Skype je synonymem pro telefonování po internetu, čili VoIP (Voice over Internet Protocol). To nabízí zadarmo a za mírné ceny lze získat i volání na běžné telefony a posílání sms. Nyní výrobce konečně dokončil vývoj čtvrté verze a jak říkají představitelé společnosti, nejedná se jen o sadu drobných vylepšení, ale o zásadní aktualizaci programu, kdy byl významně změněn kód přenosu videa i zvuku.

Mezi nejdůležitější změny patří masivní optimalizace kódu zvuku, který nyní při stejné kvalitě spotřebuje poloviční přenosovou kapacitu – tedy alespoň podle informací Skype. Tříletá optimalizace audio kódu také znamená menší nároky na procesor a vyšší kvalitu zvuku, tedy méně nepříjemných zvukových artefaktů.

Druhým velkým vylepšením je rozšířená podpora videokonferencí. Ty sice bylo možné provozovat i ve Skype verze 3, nicméně nyní by to mělo být rychlejší a s lepší kvalitou obrazu i zvuku. To je v souladu s trendem posledních let, kdy čím dál tím více lidí skrze Skype nejen telefonuje, ale i přenáší obraz. Nově je navíc k dispozici méně komprimované video pro sítě s vysokou přenosovou kapacitou.

Vedle toho Skype 4 obsahuje řadu drobnějších zlepšení, například lepšího průvodce nastavením, menší chybovost automatické detekce připojených zařízení, snazší ovládání a podobně. Čtvrtá verze Skype by se měla co nejdříve objevit i pro Linux a Mac OS X, přesné datum ovšem není známo. Verze pro 64bit Linux se prý objeví ještě letos. Kromě toho je Skype k dispozici i pro mobilní telefony a v brzké době i pro Google Android a iPhone.

Skype 4 přichází v pravý čas, protože v souvislosti se zpomalením ekonomického růstu hledá řada firem možnosti pro úsporu. A to znamená i omezení služebních cest a mezinárodních hovorů. Obojí lze nahradit i pomocí Skype. Verzi pro Windows stahujte zde.

Byl pro vás článek přínosný?