Hlavní navigace

Skype míří do firemních IP ústředen - stačí jen nakonfigurovat SIP

26. 3. 2009

Sdílet

Službu, která umožní využívat korporátním uživatelům VoIP služby Skype prostřednictvím podpory protokolu SIP v jejich pobočkových IP ústřednách, představila firma Skype.


V současné době jde o pilotní projekt, jež se týká PBX od firem Asterisk, Avaya, Cisco, Nortel a Shoretel.

Protokol SIP (Session Initiation Protocol) je podle Skypu dnes součástí většiny moderních IP ústředen a je klíčem k poskytování pokročilých VoIP služeb, jako jsou například sjednocené komunikace (Unified Communication, UC) dovolující bezproblémově propojit různé klientské systémy, jako jsou mobilní a stolní telefony či softwarové aplikace.
Pokud do této doby měly korporace zájem propojit své komunikační systémy se službami Skypu, musely pro tyto účely nasazovat speciální zařízení či služby. S novou nabídkou Skypu tato potřeba zmizí.
Skype navíc uvádí, že v průběhu letošního roku hodlá nabídnout další služby pro podnikový segment - třeba školící program pro pracovníky telekomunikačních firem, jimž vysvětlí zásady konfigurace SIP bran tak, aby byly kompatibilní se službami Skypu. Plánuje se rovněž spuštění helpdesku pro firemní zákazníky Skypu, kterou ale bude provozovat třetí strana a prozatím jen v angličtině.
Již vloni Skype založil novou divizi zaměřenou na podnikovou klientelu. Prvním produktem, který tato jednotka představila, byl Skype for Asterisk, dovolující integrovat klienta Skypu do open source ústředny - uživatelé této ústředny tak mohli tento prvek využívat jako softwarový telefon.
Podle Rebeccy Swensenové představuje novinka od Skypu velmi zajímavé řešení pro podniky, které jim díky například využití klientských systémů na mobilních telefonech dovolí výrazně ušetřit za telekomunikační nákladech u pracovníků na cestách. „Jde o logický krok, pokud chce Skype výrazněji oslovit podniky."
Na začátku bude podle Swensenové nová nabídka Skypu atraktivní především pro menší organizace, jejichž cílem je ušetřit na telekomunikačních poplatcích a které svou komunikaci převedou na služby Skypu. Větší firmy, které požadují garanci služby, co se týče kvality, dostupnosti, ale i bezpečnosti, zatím novinku zřejmě s otevřenou náručí nepřivítají. Ale i ony mohou určitý typ komunikace na Skype převést. Zajímavé bude třeba přímé propojení odkazů na služby Skypu na webových stránkách firem - zákazníci se tak snadno dostanou na informační linky příslušných korporací.
Skype for SIP, která se v plné variantě dostane na trh ještě během letošního roku, od organizací, které chtějí ve své infrastruktuře služby Skype nasadit, vyžaduje jediné - aby svou již používanou IP ústřednu nakonfigurovali tak, aby byla schopná kooperace s příslušným SIP systémem Skypu (ten totiž své VoIP služby nabízí pomocí proprietárních protokolů).

 

Byl pro vás článek přínosný?