Hlavní navigace

Sociální sítě, volby a počítačoví hráči budou v roce 2008 nejvíce v ohrožení

18. 1. 2008

Sdílet

Nejnovější zpráva společnosti CA „Internet Security Outlook Report“ upozorňuje, že k nejpravděpodobnějším cílům online útoků budou v letošním roce patřit online hráči, sociální sítě a významné události, jako americké prezidentské volby či olympijské hry v Pekingu.

Nejnovější zpráva společnosti CA „Internet Security Outlook Report“ upozorňuje, že k nejpravděpodobnějším cílům online útoků budou v letošním roce patřit online hráči, sociální sítě a významné události, jako americké prezidentské volby či olympijské hry v Pekingu.

Internetoví piráti se zaměřují na všechny příležitosti a využijí jakéhokoliv slabého místa, říká Brian Grayek, viceprezident pro správu produktů divize Internet Security Business Unit společnosti CA. Bezpečnostní ochrana v oblasti identifikace malwaru se sice zlepšuje, ale online zloději jsou stále chytřejší a utajenější ve způsobech útoků na naše počítače.

Společnost CA proto pro oblast internetové bezpečnosti na rok 2008 předpovídá:

V roce 2008 budou dominovat botnety: Množství počítačů zasažených tzv. botnety (síťové zdroje generující automatizovaně SPAM) v letošním roce dramaticky vzroste. Aby zabránili odhalení, mění útočníci taktiku a decentralizují se přes peer-to-peer architekturu. Stále více používají systémy okamžitého zasílání zpráv (instant messaging) jako svůj hlavní nástroj pro rozšiřování botnetů.

Chytřejší malware: Malware je stále vyspělejší a bude útočit na virtualizované počítače. Rostoucí využívání utajovacích technik, včetně steganografie a šifrování, bude pomáhat útočníkům skrýt své aktivity.

Hráči pod palbou: Hráči jsou ceněnými cíly a vykrádání jejich účtů pro hraní síťových her je i nadále primárním cílem pro online zločince. Navíc se hráči tradičně na svých počítačích zaměřují spíše na výkon než zabezpečení. V roce 2008 se virtuální zisky internetových zločinců vyrovnají skutečným penězům.

Sociální sítě jako terč: Sociální sítě se stávají populárnějšími a tím pádem
i zranitelnějšími. Velký počet shromážděných potencionálních obětí a relativně nízká úroveň zabezpečení činí z těchto stránek pro internetové piráty snadný a výnosný cíl.

Významné události: Prezidentské volby v USA a olympijské hry v Pekingu představují vhodné příležitosti pro ničivé útoky a korupci nebo pro rozsáhlé krádeže informací.

Cílem útoků se stanou služby a stránky Web 2.0: Zatímco implementování služeb Web 2.0 je relativně jednoduché, nakonfigurovat je tak, aby byly absolutně bezpečné, je poměrně náročné. Proto je mnoho stránek s těmito službami snadným cílem, neboť se ztěží pozná, že jsou napadeny.

CS24

Windows Vista v nebezpečí: Jak si firmy a domácnosti kupují nové počítače, tak roste tržní podíl operačního systému Vista. Ačkoli se jedná dle tvrzení výrobce o nejbezpečnější operační systém společnosti Microsoft, obsahoval v roce 2007 podle institutu National Institute of Standards and Technology 20 chyb v zabezpečení.

Mobilní zařízení zůstanou i nadále bezpečná: Mobilní zařízení jsou i přes fámy o mobilním malwaru stále bezpečná. Smartphony a další mobilní zařízení nebudou v roce 2008 představovat pro zločince významnou příležitost. Koncepty malware pro mobilní zařízení se ještě nevyvinuly do významných útoků. Jediná závažná chyba v zabezpečení v roce 2007 se týkala zařízení Apple iPhone.

Nenechte si ujít:
Masivní útok zasáhl desítky tisíc serverů

Zabraňte nežádoucímu úniku dat ze své firmy

Vydírání se souhlasem: jak přinutit uživatele pornostránek zaplatit?

10 hlavních bezpečnostních hrozeb roku 2008

Šifrovací software se dnes stává v organizacích již téměř nutností

Alarmující zjištění: při testování aplikací se používají citlivá data o zákaznících!

Nejrozšířenějšími infiltracemi v prosinci byly kódy stahující nevyžádanou reklamu

 

Autor článku