Hlavní navigace

Software602 uvádí systém identifikace obětí katastrofy

22. 7. 2008

Sdílet

Software602 vyvinul pro Kriminalistický ústav Praha elektronické formuláře pro ohledání těl obětí hromadného neštěstí nebo jejich částí podle požadavků Interpolu. V případě havárie, teroristického útoku či jiné katastrofy s mnoha oběťmi by tento systém usnadnil práci kriminalistů a patologů...

Firma Software602 vyvinula pro Kriminalistický ústav Praha elektronické formuláře pro ohledání těl obětí hromadného neštěstí nebo jejich částí podle požadavků Interpolu. V případě havárie, teroristického útoku či jiné katastrofy s mnoha oběťmi by tento systém usnadnil práci kriminalistů a patologů a podpořil sdílení informací mezi policejními složkami v různých zemích.
Příprava tohoto elektronického řešení je součástí komplexnějšího projektu, jehož se kromě Kriminalistického ústavu účastní i odborníci z Ústřední vojenské nemocnice a Ústavu soudního lékařství při 1. lékařské fakultě. Cílem tohoto projektu je vytvořit a zavést metody a postupy odpovídající mezinárodním standardům.

Čeští kriminalisté a patologové by v případě katastrofy měli v přenosných počítačích (tablet pc) k dispozici interaktivní formuláře přesně odpovídající papírovým, včetně možnosti provádět nákresy rukou. Informace zanesené do počítače v terénu nebo na pitevně by byly k dispozici k dalšímu zpracování a byly by porovnávány s údaji získanými v bydlišti či pracovišti potenciální oběti. To by umožnilo eliminovat zdlouhavou práci s papírovými formuláři, které jsou navíc náchylné k mechanickému poškození nebo kontaminaci.

„Lidský faktor není možné úplně odstranit, vždy je zapotřebí, aby výsledky potvrdil expert osobně, ale i tak se ušetří podstatný kus práce. Životaschopnost inteligentních formulářů 602XML se potvrdila při námětovém cvičení, kdy s nimi pracovaly dvojice policista – soudní lékař. Měřili jsme čas potřebný k zaznamenání všech údajů a výsledky byly velmi příznivé,“ prohlásil podplukovník Petr Bendl z Kriminalistického ústavu Praha.

„Doufám, že v České republice nedojde k žádnému neštěstí, které by nasazení tohoto řešení vyžadovalo,“ uvedl obchodní ředitel Software602 Pavel Nemrava. „Ale přesto pokládám za důležité, aby existovaly havarijní plány a potřebné technické vybavení."

Byl pro vás článek přínosný?