Hlavní navigace

Softwaroví vývojáři řeší věci, které by neměli

20. 6. 2024

Sdílet

 Autor: (c) Fenton - Fotolia.com
Více než polovinu času věnují tvůrci softwaru činnostem, které s vlastním vývojem úplně nesouvisejí – například problémům s výkonem a dostupností aplikací. Vlastnímu programování a inovacím se tak věnují podstatně méně, než by mohli a měli.

Příčinou tohoto frustrujícího stavu je podle studie, kterou uveřejnila firma Cisco, fakt, že firmy nemají nasazeny vhodné nástroje, které by poskytovaly přehled o infrastruktuře a umožnily rychle identifikovat příčiny problémů s chodem aplikací.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Vývojáři hrají rozhodující roli při tvorbě, zavádění a údržbě aplikací a dalších digitálních služeb, které jsou dnes pro fungování podniků zásadní. Podle studie jsou ale tvůrci softwaru přesvědčeni, že současné tempo inovací v aplikacích nebude udržitelné, pokud firmy nevybaví IT týmy potřebnými nástroji.

Čelí totiž tlaku ze dvou stran: očekává se od nich, že budou rychleji dodávat nové aplikace, ale současně budou zodpovědní za řešení neustálých požadavků na spolehlivost webových stránek a dostupnost a výkon aplikací.

AI zanáší do programového kódu více problémů, než je únosné Přečtěte si také:

AI zanáší do programového kódu více problémů, než je únosné

Ve výzkumu 85 % dotázaných developerů potvrdilo, že se nepřetržitě zvyšují požadavky na rychlý vývoj a dodávky softwaru. Zároveň ale více než tři čtvrtiny (77 %) respondentů čelí tlaku na to, aby jejich aplikace vždy poskytovaly bezproblémovou a bezpečnou digitální zkušenost.

Vývojáři se tak nemohou plně věnovat svému hlavnímu úkolu, jímž je vytváření nových kódů. Místo toho musí pomáhat provozním týmům s řešením problémů dostupnosti a výkonu aplikací. To vede k tomu, že vývojáři tráví hodiny laděním aplikací, místo aby je inovovali.

Ačkoli většina IT oddělení nasadila množství monitorovacích nástrojů v různých oblastech, v dnešních komplexních a dynamických IT prostředích to prostě nestačí. Týmy nemají úplný a jednotný přehled o svých aplikacích a prostředí, v kterém jsou nasazené.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

„Když se něco pokazí, je neuvěřitelně obtížné rychle zjistit příčinu. Vývojáři pak musí trávit hodiny svého času ve snaze pomoci svým kolegům z provozu IT identifikovat nejrychlejší cestu k nápravě, " tvrdí Cisco.

Ze studie také vyplývá, že organizace dvou třetin respondentů nemá k dispozici správné nástroje a přehled, aby mohla pochopit příčiny problémů s aplikacemi a efektivně je řešit.

CS24

Dva z pěti dotázaných by také uvítalo zapojení umělé inteligence, která by automatizovala detekci a řešení problémů s aplikacemi a nespoléhala se na manuální procesy. A více než tři čtvrtiny vývojářů v současné situaci přiznává frustraci a ztrátu motivace.

Cisco se ptala pěti stovek vývojářů z USA, Velké Británie, Austrálie, Německa, Francie, Itálie, Španělska, Skandinávie, Japonska, Singapuru a Indie.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.