Hlavní navigace

Sony chystá nadstandardně vybavený netbook Vaio

1. 1. 2009

Sdílet

Společnost Sony informovala o tom, že plánuje uvést "revoluční" netbook Vaio, který by měl nabídnout funkcionalitu, jež zatím dosud v této kategorii ultrapřenosných počítačů chyběla.

Již od minulého týdne Sony propaguje v různých reklamních kampaních (viz obrázek z japonského shotu na konci článku) netbook Vaio s identifikačním označením PCG-1P1L jako přelomový model, který bude oficiálně představen 9. ledna na veletrhu CES. Písmeno "P" v názvu Sony dříve používala pro desktopové modely, ale nyní v této řadě není k dispozici žádný zástupce a zdá se tedy, že byla přiřazena nové generaci netooků.

Nový Vaio bude mít podle prvních informací 8" širokoúhlý displej s LED podsvícením a velmi nadstandardním rozlišením 1 600 x 768 bodů, dále má být vybaven vysokokapacitním solid state diskem o kapacitě 60 či 128 GB a procesorem Intel s frekvencí 1,33 GHz. Zatím ale nebylo upřesněno, zda tento procesor bude Atom nebo Core 2 Duo. Jako operační systém k němu budou údajně dodávány Windows Vista Home Premium nebo Home Basic. Pokud by netbook byl vybaven skutečně procesorem Core 2 Duo, znamenalo by to ovšem značně vyšší cenu, než u konkurenčních řešení, protože cena procesoru Intel Atom s frekvencí 1,33 GHz je 40 dolarů, zatímco u Core 2 Duo je to 289 dolarů a také Windows Vista jsou dražší než Windows XP.

Nový počítač od Sony bude mít rozměry 22 x 11 cm, díky čemuž bude moci mít poměrně dost širokou klávesnici, na které by se mělo psát pohodlněji, než je tomu u běžných netbooků. Pro více detailů si budeme muset počkat na 9. leden, kdy budou všechna tajemství spojená s chystaným Vaiem objasněna.