Hlavní navigace

Sony Ericsson W900i

Sdílet

Zatímco v minulém čísle jsme se věnovali odlehčené verzi prvního mobilního walkmanu, tentokrát se podíváme na je...


Zatímco v minulém čísle jsme se věnovali odlehčené verzi prvního mobilního walkmanu, tentokrát se podíváme na jeho vylepšenou verzi, tedy na novou vlajkovou loď společnosti Sony Ericsson v tomto segmentu, na model s označením W900i. Hned při prvním setkání s touto novinkou vás napadne, že rozhodně nejde o žádného drobečka. S rozměry 109 x 49 x 24 mm a s hmotností 148 g aspiruje W900i na titul největšího a nejtěžšího mobilního telefonu bez operačního systému. Největší zásluhu na tom má především hloubka telefonu. Zatímco šířkou a výškou se od standardních mobilů příliš neliší, třetí rozměr je kvůli konstrukci dvojnásobný. Vývojáři společnosti Sony Ericsson totiž stejně jako v případě modelu W550i vytvořili tzv. otočný telefon, jehož výhodou je např. větší plocha, umožňující osazení kvalitnějším displejem, nevýhodou je ale špatná manipulace jednou rukou, zmíněná hloubka přístroje a v mnoha případech také averze uživatelů vůči jiným než standardním konstrukcím telefonů.
Přední strana telefonu nabízí velmi kvalitní displej s rozlišením 240 x 320 pixelů a schopností zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů, objektiv druhého fotoaparátu určeného pro videotelefonii a hlavní ovládací prvky tedy čtyřsměrný kříž, funkční klávesy a klávesnici. Zadní straně dominuje objektiv druhého fotoaparátu s rozlišením dva megapixely, "blesk" a zrcátko pro autoportréty. Telefon je zpracováním i funkcionalitou ovládání na vysoké úrovni, nedostatkem je zpomalování při některých činnostech, větším nedostatkem je kvalita dálkového ovládání.
Funkční výbava modelu W900i je velmi podobná prvnímu Walkmanu a nabízí jen o něco málo funkcí navíc. Je zde již zmíněná možnost videohovorů, enormní interní paměť (kompenzovaná absencí paměťové karty), podpora sítí 3G, paměť pro více kontaktů a další položky u jednotlivých jmen, šikovné manuální zamykání a ještě pár dalších drobností. Sony Ericsson W900i bychom spíše než za nástupce modelu W800i mohli označit jako alternativu. Je však otázkou, zda těch pár věcí vyváží o polovinu vyšší cenu.


Sony Ericsson W900i

Nová vlajková loď walkmanů Sony Ericsson. Funkčně skvělý, ale velký, těžký a drahý telefon, nabízející jen o něco málo více funkcí než levnější W800i.
Tech. zpracování: HHHHH
Funkční výbava: HHHHH
Výrobce: www.sonyericsson.cz
Cena vč. DPH: 15 399 Kč

Nokia 6111

Novinka finského lídra trhu mobilních telefonů je, i když se to při počtu uvedených modelů zdá být nemožné, opět v něčem první. Jde totiž o průkopníka této značky na poli tzv. výsuvných telefonů. Na první pohled je velmi elegantní a prostá jakýchkoliv extravagantních prvků. Dalo by se říci, že vypadá až příliš stroze a jednoduše, neboť nezbytná klávesnice je v klidovém režimu skryta. Vrchní část telefonu tak v podstatě tvoří pouze displej s rozlišením 128 x x 160 pixelů, schopný zobrazit až 256 tisíc barev, a ovládací prvky. Zadní část telefonu je pak tradičně osazena čočkou fotoaparátu, nezvykle je zde umístěn také slot pro SIM kartu, kterou bychom obvykle hledali pod baterií. S telefonem se bude pracovat lépe lidem s menšími prsty, neboť jak ovládací prvky, tak tlačítka klávesnice jsou relativně drobná. Odezva telefonu je nadprůměrně rychlá, bohužel některé ovládací prvky při stisku vydávají až příliš zřetelné cvaknutí, které časem začne obtěžovat. Nejde ale o zvuk vycházející z reproduktoru, ale o konstrukční vlastnost.
Funkcemi Nokia 6111 potěší poměrně široké spektrum uživatelů. Pro všechny bez rozdílu je určen kvalitní adresář s mnoha užitečnými funkcemi, textové a multimediální zprávy s podporou prediktivního vkládání textu, kalendář, stopky či budík. Uživatelům, kteří rádi přizpůsobují telefon svým potřebám, vyšla Nokia vstříc širokými možnostmi vnitřní personalizace. Ti, kteří chtějí mít aktuální informace stále na očích, ocení tzv. aktivní pohotovostní displej. Multimediálně založení uživatelé najdou zalíbení v integrovaném přehrávači MP3 souborů a v rádiu, je však pravda, že i když je 23 MB vnitřní paměti relativně slušné, pro plnohodnotné přehrávání MP3 souborů to při absenci podpory paměťových karet nestačí. Z oblasti datových přenosů je velkým plusem Nokie 6111 podpora Bluetooth a také GPRS i EDGE, obojí ve třídě 10.



Nokia 6111

První výsuvný mobil Nokia. Elegantní a strohý, dobrá funkční výbava včetně přehrávání MP3, ale pouze z interní 23MB paměti, takže se připravte na velmi krátkou diskotéku.
Tech. zpracování:HHHHH
Funkční výbava:HHHHH
Výrobce: www.nokia.cz
Cena vč. DPH: 8 899 Kč

Sony Ericsson K600i

Jak jste si zajisté všimli, Eurotel spustil v minulých měsících videohovory a začal také výhodněji nabízet několik telefonů, které tuto funkci podporují a které by mu tudíž mohly pomoci zmíněnou službu rozjet. Jedním z těchto přístrojů je i model Sony Ericsson K600i. Telefon je designově na hony vzdálen dosavadním modelům tohoto výrobce, i když se drží konzervativních mezí a nepouští se na tenký experimentální led. Svým vzezřením, především pak tvarem, připomíná jeden ze starších Philipsů. Tělo přístroje má oblé hrany a žádný z ovládacích prvků kromě joysticku z něj nevyčnívá. Přední strana nabízí objektiv druhého fotoaparátu, barevný displej s rozlišením 176 x 220 obr. bodů, schopný zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů, a samozřejmě klávesnici a další ovládací prvky. K těm bohužel musíme mít jednu podstatnou výhradu ta se týká jejich provedení. Na náš vkus jsou totiž klávesy malé a jelikož jsou navíc zapuštěny poměrně hluboko do těla, špatně se mačkají. Joystick je naopak velmi kvalitní, má dobré reakce a pracuje se s ním pohodlně.
Co se týče funkcí, nabízí Sony Ericsson K600i starou známou klasiku v podobě vícepoložkového adresáře s kapacitou pouhých 500 záznamů, standardních textových, EMS, i multimediálních zpráv s českým slovníkem T9, e-mailového klienta a organizační funkce včetně kalendáře, poznámek a budíku. Telefon samozřejmě nabízí i rychlá data, a to v podobě paketového GPRS a UMTS, EDGE bohužel nepodporuje. Komunikaci s okolím zajišťuje infračervený port a Bluetooth. Co se týče multimedií, nabízí Sony Ericsson K600i rádio a přehrávání MP3 souborů, pro ty je ale zhruba 30 MB vnitřní paměti poměrně málo a paměťové karty tento telefon nepodporuje.



Sony Ericsson K600i

Designově netradiční Sony Ericsson. Podporuje
videohovory a UMTS, bohužel ale ne EDGE.
Nabízí přehrávání MP3 souborů. Ty se dají uložit
pouze do malé integrované 30MB paměti.
Tech. zpracování: HHHHH
Funkční výbava: HHHHH
Výrobce: www.sonyericsson.cz
Cena vč. DPH: 8 899 Kč

Nokia 9300i

Zatímco na poli multimediálních, véčkových, chytrých a jiných běžnějších druhů telefonů je konkurence zcela normální, mezi komunikátory tohoto typu se žádný výrobce s výjimkou Nokie prosadit nesnaží. A tak může finský výrobce v klidu vylepšovat nedostatky svých předchozích modelů, aniž by se musel strachovat, že jej konkurence předběhne. Přesně v tomto duchu se nyní na trhu objevuje novinka s označením 9300i, která má vše, co její předchůdce a navíc i to, co u modelu 9300 uživatelům nejvíce chybělo: podporu Wi-Fi.
U Nokie 9300i je na první pohled jasné, že nenáleží k běžným telefonům. Napovídá o tom vzhled a především dva klouby na levé straně. Telefon je možné ve velmi omezeném rozsahu používat v zavřeném stavu, funguje v podstatě ale pouze telefonování a psaní SMS zpráv. Hlavní možnosti se ale ukrývají po odklopení horní části, kde na vás vykoukne plnohodnotná QWERTZ klávesnice a displej s rozměry 97 x 31 mm a rozlišením 640 x 200 pixelů, který má tendence při přílišném otevření překlápět mobil dozadu. Funkce nového komunikátoru jsou kromě Wi-Fi v podstatě shodné s původním modelem 9300, a tak se opět setkáte s běžnými funkcemi (adresář, SMS, MMS, úprava obrázků), jejichž používání je díky většímu displeji a klávesnici snazší. Dále pak s funkcemi, které byly u Nokie 9300i dopilovány k větší dokonalosti (kalendář, hodiny, e-mail), s funkcemi, jimiž disponují jen dražší multimediální přístroje (přehrávání souborů) a samozřejmě i s funkcemi, které jiné telefony s ohledem na konstrukci plnohodnotně nabídnout nemohou (textový editor, tabulkový procesor). Samozřejmostí u takovéhoto přístroje je podpora GPRS, EDGE, Bluetooth a potěší zmiňované Wi-Fi, díky kterému budete připojeni na mnoha místech mnohem rychleji a levněji. Výčet funkcí není a na tak malém prostoru ani nemůže být kompletní. Nová Nokia 9300i je mnohem více než obyčejný telefon a její potenciální uživatelé o tom jistě vědí.



Nokia 9300i

Inovovaná verze komunikátoru, tentokrát s Wi-Fi. Drobnější inovace se týkají i aplikací. Celkově drahé zařízení nabízí mnohem více funkcí než obyčejný telefon.
Tech. zpracování:HHHHH
Funkční výbava:HHHHH
Výrobce: www.nokia.cz
Cena vč. DPH: 20 499 Kč