Hlavní navigace

Sony Ericsson XPERIA X1 přichází na český trh

1. 12. 2008

Sdílet

Nový smartphone Sony Ericsson X1 z řady XPERIA se začalo prodávat na českém trhu. Zatím je v nabídce operátora T-Mobile za poměrně vysokou cenu 18000 Kč.

Sony Ericsson postupně vybavoval své mobilní telefony dalšími a dalšími funkcemi, až se dostal k sofistikovaným chytrým telefonům. Nejvíce vybaveným modelem smartphonové řady Sony Ericsson je XPERIA X1 s plnohodnotnou klávesnicí.

Obrazovka má úhlopříčku s rozpětím příjemné tři palce, rozlišení je jemné širokoúhlé 800 x 480. Je otázkou, jak s ním budou pracovat aplikace standardně programované pro rozlišení 3:2. Telefon má 3,2 Mpix fotoaparát, druhý přídavný fotoaparát je umístěn na čelní straně pro video hovory. Přístroj používá pro připojení externích zařízení mini-USB, což je chvályhodné, protože S-E je forma známá oblibou vlastních nekompatibilních přípojek. Bezdrátová připojení zajišťují Wi-Fi, Bluetooth 2.1, EGDE, samozřejmě klasické GSM a GPRS, dále UMTS, HSDPA, HSUPA a HSCSD. Samozřejmostí je GPS, zde ve formě aGPS.

V přístroji tiká dvoujádrový procesor ARM 11 Qualcomm MSM7200A 528 MHz, integrovaná paměť má kapacitu 512 MB a je možné ji rozšířit microSD kartou.

Softwarovým základem je, jak je v dnešní době u podobných přístrojů zvykem, operační systém Windows Mobile 6.1, což zaručuje přístup k široké škále placených i neplacených aplikací. Velmi dobrou podporou by měly mít i javové aplikace. Mezi předinstalovanými aplikacemi je například i Opera Mobile.

Parametry přístroje vypadají rozhodně hezky, nicméně je otázkou, jestli to vše skutečně stojí za 18000 korun. Případní zájemci udělají možné lépe, když si trochu počkají, až zlevní.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?