Hlavní navigace

Sony Nec Optiarc DVDRW AD-7191A

1. 1. 2008

Sdílet

Tak jako byla v minulosti povinnou výbavou každého PC standardní disketová mechanika, dnes se počítače neobejdou bez...


Tak jako byla v minulosti povinnou výbavou každého PC standardní disketová mechanika, dnes se počítače neobejdou bez DVD mechaniky. Nebo ještě lépe řečeno: bez DVD vypalovačky. Tato zařízení jsou v dnešní době cenově velmi dostupná a nalezneme je prakticky v každém novém stolním počítači i v drtivé většině nejnovějších notebooků.
DVD vypalovaček je na trhu celá řada. Některé mechaniky lze připojit k PC pomocí IDE kabelu (paralelní ATA), další už využívají modernější SATA rozhraní. Mezi nové vypalovačky se řadí i DVD RW mechanika s označením Sony Nec Optiarc DVDRW AD-7191A.
Mechaniku jsme do redakce obdrželi v černém provedení, tedy s černým čelním panelem. Interní zařízení je vyrobeno v klasických rozměrech (146 × 41,3 × 170?mm) a instaluje se do volné 5,25" pozice v PC. Zadní stěna obsahuje klasické IDE (P-ATA) rozhraní, konektor pro připojení napájení, přepínače pro volbu pracovního režimu (Master, Slave, CS) a nechybí ani analogový i digitální audiovýstup. Čelní panel obsahuje tlačítko pro vyjetí vozíku s médiem, kontrolku a samotný vozík pro CD/DVD nosič.
Zařízení je vybaveno vyrovnávací pamětí o běžné kapacitě 2 MB. Uživatele zřejmě potěší přítomnost technologie LightScribe. S ní je možné vytvářet na zadní straně speciálních LightScribe médií monochromatický „potisk“. Výroba etikety není nijak složitá, její výroba zabere (v nejvyšší kvalitě) přibližně 30 minut.
V praktickém testu fungovala mechanika bezproblémově. Po instalaci je ihned dostupná. PC se s mechanikou domluví standardem až ATA/66. V testu Nero CD-DVD Speed jsme otestovali jak CD médium, tak i DVD. Průměrná přístupová doba k CD činí 98 ms, průměrný přenosový výkon má hodnotu 36,63× . Maximální propustnost sběrnice je 28 MB/s. Při testu DVD jsme získali průměrný výkon čtení 9,07× a průměrnou přístupovou dobu 111 ms. Maximální propustnost sběrnice činila v režimu DVD 41 MB/s.

Verdikt

Mechanika je ukázkovým příkladem moderní DVD RW mechaniky. Nabízí solidní zapisovací i čtecí rychlosti a potěší i přítomnost technologie LightScribe. Za drobný nedostatek považujeme absenci SATA rozhraní, které by moderní mechanice slušelo více. Naštěstí existuje i verze AD-7191S, ta již SATA nabízí.

Sony Nec Optiarc AD-7191A

Zápis DVD: DVD+R/DVD-R 20×, DVD+R DL 8×, DVD+RW 8×, DVD-R DL 8×, DVD-RW 6×, DVD-RAM 12× Zápis CD: CD-R 48×,
CD-RW 32×
Čtení DVD: 16×
Čtení CD: 48×
Rozhraní: ATA/66
Vyrovnávací paměť: 2 MB
Popisovací technologie: LightScribe
Rozměry:
146 × 41,3 × 170?mm
Hmotnost: 0,6?kg
Klady: rychlosti zápisu a čtení, LightScribe
Zápory: nemá SATA rozhraní
Cena vč. DPH: 727?Kč
www.abacus.cz
Hodnocení: 3

Autor článku