Hlavní navigace

Sony XNV-770BT

13. 3. 2011

Sdílet

www.sony.cz, 32 760 Kč Zdá se, že doby, kdy chtěl každý výrobce spotřební elektroniky nabízet vlastní navigační platformu, jsou (naštěstí) pryč. Jistě, v době největšího boo...

www.sony.cz, 32 760 Kč

Zdá se, že doby, kdy chtěl každý výrobce spotřební elektroniky nabízet vlastní navigační platformu, jsou (naštěstí) pryč. Jistě, v době největšího boomu přenosných i pevných navigací to byl výtečný byznys s famózními maržemi, jenže pak trh zaplavily desítky nejrůznějších přístrojů v cenách začínajících pod hranicí dvou tisíc – a často s lepší schopností navigovat, než tomu bylo u o poznání dražších modelů renomovaných „spotřebních“ značek.
Mezi poučenými je v tomto případě Sony, které se spojilo s jedničkou na poli automobilové navigace, holandskou společností TomTom, a připravilo multimediální navigační lahůdku jménem XNV-77BT. Ta kombinuje fantastickou 2DIN jednotku s velkoformátovým displejem, DVD přehrávač s podporou DivX, MP3, WMA a AAC, USB port pro připojení flash i jiných disků, ale i speciality typu rozhraní pro couvací kamerku či možnost načítání informací o rychlosti a pohybu vozidla ze senzorů ABS (pro dopočítávání polohy při dočasné ztrátě signálu GPS). Jedná se tak o skutečnou alternativu k originálním zábavně-navigačním centrům, která do vozidel montují sami výrobci, ovšem s několika výhodami.
Tou první je pochopitelně možnost sestavit a vyladit audiosystém na zakázku – díky výstupům předzesilovače není problém připojit externí výkonové zesilovače, výhybky, subwoofer a další audiotechniku. Pro přenos hudby či bezproblémové telefonování máte k dispozici Bluetooth (HFP, PBAP, A2DP), ale i rozhraní pro iPod/iPhone. Dokoupit můžete rovněž otočný dálkový ovladač či rozhraní pro volant. Druhou výhodou je samotný modul TomTom. Zdůrazňujeme modul – ten totiž můžete z rádia vyjmout, vzít domů a nahrát do něj nejen aktualizace map (pokryto je 45 zemí Evropy), ale také předem naplánované trasy, další body zájmu a řadu jiných skopičin, podobně jako u klasických navigací TomTom. Mezi ty nejzajímavější patří bezesporu IQ Routes, tedy plánování cesty s ohledem na denní dobu a typickou hustotu dopravy v oblasti, kterou budete projíždět, či MapShare, umožňující přidávat a měnit mapy a sdílet tyto změny s ostatními uživateli.
Ve spodní části odklápěcího displeje naleznete sice několik tlačítek, drtivá většina funkcí je ale ovládána přes vlastní dotykový displej s úhlopříčkou 7 palců a s rozlišením WVGA (800 × 480 bodů) – přístroj tak zcela přísně vzato není HD, vzhledem k velikosti displeje je ale obraz jasný a nabízí velmi dobrou čitelnost i za slunečného dne. Pro příjemnější používání máte k dispozici například funkce SensMe, která nabízí uspořádání hudby podle nálad, či Zappin, umožňující procházet současně skladby na všech typech médií (CD, DVD, USB disky). Velikost displeje jsme ocenili zejména v režimu navigace, kde nabízel lepší přehled a orientaci v mapě či 3D pohledu.
Sony XNV-770BT nabídne z hlediska zábavy i kvality navigace více než většina originálních systémů, má ale i drobné slabiny. Nezpřístupní vám kupříkladu přehledným způsobem data z palubního počítače, především ale představuje jisté „bezpečnostní riziko“. Zcizeny mohou být pochopitelně i originální navigačně-zábavní centra, nicméně výrobci automobilů případnou „čorku“ činí stále složitější a hůře proveditelnou rozdělením komponent celého systému do nestandardního formátu (jiný než DIN nebo 2× DIN) či rozložením na více míst v palubní desce (i mimo ni). To ovšem nemění nic na skutečnosti, že chcete-li kombinaci špičkového AV autorádia s perfektní navigací, je Sony XNV-770BT výbornou volbou.

Obecně:

Formát: 2× DIN
Výkon: 52 W
Výstupy: pre-out, subwoofer.
Vstupy: Aux 2×, USB, couvací kamera
Formáty: MP3, WMA, AAC
Video část:
Displej: WVGA 7“ 800 × 480 bodů
Formáty: DivX, JPEG, MPEG-4 SP
Navigační část:
Poskytovatel: TomTom/TeleAtlas
Pokrytí: Evropa (45 zemí)
Další: HD traffic, IQ routes, MapShare

Autor článku