Hlavní navigace

Sony zastavuje vývoj FED obrazovek

31. 3. 2009

Sdílet

 Autor:
Japonská Sony zastavuje vývoj špičkových Field Emission Display technologie, která měla kombinovat výhody CRT a LCD obrazovek. Svoje snahy zaměří do zdokonalování OLED televizí.

Společnost Sony se rozhodla zastavit vývoj zobrazovací technologie FED (Field Emission Display) s tím, že primární příčinou jsou potíže při shromažďování dostatku prostředků pro investice do nové továrny a jejího vybavení. Jinak řečeno vedení Sony zhodnotilo návratnost takové investice jako velmi problematickou.


Field Emission Display je jediným skutečným nástupcem CRT obrazovek (Cathode Ray Tube), respektive vychází z této technologie. Rozdíl je v tom, že zatímco v CRT je jediné elektronové dělo, z něhož proud elektronů osvětluje celou obrazovku, ve FED je toto nahrazeno maticí množství nanoskopických elektronových děl. Výsledkem je kombinace předností CRT a plochých LCD obrazovek, tedy výborné barvy, okamžitá odezva (Sony předvedla obrazovku s 240Hz obnovovací frekvencí), vynikající pozorovací úhly, vysoká obnovovací frekvence, žádné rozmazávání, nízká tloušťka a nízká spotřeba.

Field Emission Display


Sony původně plánovala, že uvede první komerční FED obrazovky v tomto roce, nicméně se jich už zřejmě nedočkáme. Leda by o tuto technologii projevil zájem jiný kapitálově silný investor. Ani výhody FED zřejmě nepřekonaly vysoké investiční náklady. Zvláště, když naděje se upínají k obrazovkám s organickými krystaly (OLED) jako nástupci LCD. A Sony je jednou z firem hodně se angažujících ve vývoji OLED, takže mít ve svém portfoliu ještě FED už bylo pro společnost zřejmě nadbytečné.

Smutná to chvíle pro mnohé video nadšence. Nicméně možná ještě někdy někdo FED znovu vytáhne na světlo světa, pravděpodobně až bude překonána současná finanční krize.

 

Field Emission Display

 Field Emission Display

Byl pro vás článek přínosný?