Hlavní navigace

SP2 pro Office 2007: Konečně s podporou ODF a PDF

30. 4. 2009

Sdílet

Microsoft potvrdil očekávání a v úterý začal nabízet uživatelům balíčku Office 2007 stáhnutí Service Packu 2, který je označovaný za přelomový ve firemní válce formátů dokumentů s ostatními výrobci.

Office 2007 SP2 obsahuje podporu pro Open Document format, což je standard podporovaný mnoha společnostmi včetně například IBM a Sun Microsystems,ale zpočátku opomíjený firmou Microsoft.

Uživatelé, kteří si stáhnou Service Pack budou schopni ukládat dokumenty v ODF formátu a také v PDF firmy Adobe Systems, přesně tak, jak mohli již dříve v mnoha dalších podporovaných formátech. Také je možné nastavit ODF jako výchozí formát souborů. Dříve bylo možné využívat ODF pouze za pomoci plug-inu, který přeložil dokumenty Office do ODF a naopak.

Brzo poté co byl ODF schválen jako standardní formát v roce 2006, Microsoft vytvořil svůj vlastní konkurenční formát, Office Open XML, pro Office 2007. OOXML byl později ratifikovaný organizací zabývající se standardy. Vytvoření samostatného, konkurenčního standardu ovšem vyprovokovalo řadu uživatelů ODF.

Chybějící podpora ODF firmou Microsoft také mohla stát za pokutou od Evropské komise, která společnost donutila aby podporovala součinnost svých programů se softwarem jiných firem.

Office 2007 SP2 také podporuje PDF formát. Společnost Adobe zpočátku nesouhlasila s rozhodnutím Microsoftu přidat podporu PDF do Office, ale mezitím se PDF stal otevřeným standardem.

Microsoft nebude podporovat jejich vlastní OOXML dokud nevydá Office 2010, dříve označované jako Office 14, což by mělo být příští rok. Více o Office 2010 se můžete přečíst v článku Office 2010: Beta verze bude k dispozici i pro veřejnost.