Hlavní navigace

SP3 pro Windows XP může vést k nekonečným rebootům

10. 5. 2008

Sdílet

Podle reakcí na fóru podpory Microsoftu se někteří uživatelé, instalující nový Service Pack 3 pro Windows XP setkávají s problémem nekonečného cyklu rebootů svých PC. V čem konkrétně je problém?

Podle reakcí na fóru podpory Microsoftu se někteří uživatelé, instalující nový Service Pack 3 pro Windows XP setkávají s problémem nekonečného cyklu rebootů svých PC. V čem konkrétně je problém?

Jesper Johansson, bývalý programový manažer pro bezpečnostní politiku Microsoftu a známý blogger v oblasti Windows se snažil spolu s uživateli přijít na příčinu problému a dospěl k závěru, že postižené jsou pouze počítače s procesory od AMD.

Od oficiálního vydání SP3 v tomto týdnu zprávy od frustrovaných uživatelů na fóru Microsoftu rychle přibývají a vesměs popisují, že po instalaci SP3 si systém vyžádal restart, ale znovu již nenaběhl a zacyklil se v nekonečné smyčce. Uživatelé také říkají, že tento proces nelze zvrátit ani prostřednictvím obnovení poslední známé konfigurace a není ani možné dostat se do nouzového režimu.

Podle Johanssona, který měl možnost prozkoumat PC v rebootovací smyčce, je údajně o dva oddělené problémy. Jeden se týká počítačů s procesory AMD, které prodávala společnost HP. Chybně se totiž nainstaluje soubor intelppm.sys místo amdk8.sys pro správu spotřeby procesoru (tedy ovladač pro procesory Intelu místo pro čipy od AMD), což způsobí zmíněný problém. Druhý problém se pak týká některých verzí BIOSů počítačů s procesory AMD, například u základní desky Asus A8N32-SLI Deluxe.
Nenechte si ujít:
Windows XP SP3 ve finální verzi konečně ke stažení!

Jaký je Service Pack 3 pro Windows XP v praxi?

Service Pack 3 pro Windows XP překvapil, tvrdí testeři

Windows XP ještě nejsou na odpis

Uživatelé bojují za prodloužení prodeje Windows XP

Windows XP SP3 : Microsoft opravil kritickou chybu

Windows 7: Přijdou již příští rok?

Windows Vista a Internet Explorer 7 – jak se prosazují?

Microsoft vyvíjí od základů nový operační systém

Oficiální komentář Microsoftu nebyl v pátek zatím ještě dispozici, nicméně nejedná se o první potíž s nekončícím cyklem rebootů, neboť s podobným problémem se potýkal i SP1 pro Windows Vista.