Hlavní navigace

Space Force: Rogue Universe

13. 7. 2007

Sdílet

Být pirátštější něž Jack Sparrow, obchodnější než Apu Nahasapeemapetilon, případně vědečtější než-li Albert Einstein? Tím vším se můžete stát i v hlubokém vesmíru. Teď máte jedinečnou příležitost.

Být pirátštější něž Jack Sparrow, obchodnější než Apu Nahasapeemapetilon, případně vědečtější než-li Albert Einstein? Tím vším se můžete stát i v hlubokém vesmíru. Teď máte jedinečnou příležitost.



Žánr vesmírně-obchodních simulací má svou, ne moc početnou, zato velmi věrnou základnu fanoušků. Největší ikonou stále zůstává Frontier Davida Brabena. O jeho sesazení z postu krále se pokoušelo nemálo her, namátkou třeba série X nebo Freelancer, ale zatím se žádné hře nepodařilo zopakovat správný poměr komplexnosti a uživatelské přístupnosti. Princip zůstal za ta léta v podstatě neměnný – létáte od hvězdné soustavy k soustavě a přistáváte na planetách, případně orbitálních stanicích. Obchodujete s legálním i nelegálním zbožím. Za finanční odměnu plníte různé úkoly a hlavně trénujete střelbu na pohyblivý cíl s následným luxováním všeho co vypadne z vraku, čímž si vylepšujete svou finanční situaci.



Černo s jiskřičkami
Přesně takhle se nám jeví vesmír při pohledu z matičky Země. Je potřeba odpoutat se od gravitace a vyletět vzhůru dobrodružství vstříc, abychom poznali tu myriádu hvězd, jejich planety, měsíce a všude přítomné meteory. Provox Games pro vás nachystali možnost alespoň část toho všeho navštívit a okusit pocit astronauta z Vesmírné Odysei 2001. Space Force: Rogue Universe (SFRU) je klasickým příslušníkem svého rodu, ničím nevybočující z řady. Sice si můžete na začátku vybrat, budete-li vědcem, obchodníkem nebo někým úplně jiným, ovšem rozdíl v tom je stejně velký jako skočit z dvacátého nebo pětadvacátého patra.



Další možností je volba příběhové verze nebo volného hraní, opět je to rozdíl pouze kosmetický. V příběhové hře máte dvacet misí svázaných dějovou linkou, po jejíž splnění závisí již zcela na vás, co budete nadále dělat. Samozřejmě příběhové mise nemusíte plnit naráz, klidně můžete dokončit pár jiných a poté se zase vrátit k příběhu. Po dokončení hlavní linie můžete třeba pomocí těžebního zařízení plenit nerostné bohatství nebo hackováním získávat vstupní povoleni do míst, kde jste persona non grata, případně zkoumat různé vesmírné anomálie. Nejvyšším cílem vašeho lopotění je získaní dvou technologií, které jsou uváděny jako to nejlepší, co lidské oko spatřilo (popravdě nejsme si jisti, zda tyto dvě věci za tu námahu stojí). V prvním případě se jedná o maskovací zařízení. A teď pozor! Ani ve snu by nás nenapadlo, že bullet-time naroubují i na takovouhle hru. Přesně! Právě toto zpomalování času spadá do druhé objevené technologie, zde pod honosným názvem „časové zařízení“.



„Sice si můžete na začátku vybrat budete-li vědcem, obchodníkem nebo někým úplně jiným, ovšem rozdíl v tom je stejně velký jako skočit z dvacátého nebo pětadvacátého patra.“



Vesmír a situace v něm
Pro svá vesmírná dobrodružství využíváte vcelku malý výřez hvězdné mapy. Tedy relativně malý – skládá se z několika desítek hvězdných soustav, což určitě není málo. Ale vůči Frontieru je to jako „Hornídolní“ vs Tokio. Další věc, která zmenšuje svět SFRU je skutečnost, že v každé soustavě se nachází většinou jen jedna planeta a to ještě jen jako obrázek na pozadí. A dokonce se najdou i systémy, kde není nic, opravdu nic, naprosto prázdno! To se prostě nedělá, planety nejsou tak obrovské jen proto abychom je degradovali na pouhý obrázek na pozadí. Nezůstalo jen u toho, další zjednodušení spočívá v absenci jakékoliv fyziky. Newton by se dost divil, kdyby viděl, jak vše zůstává na stále stejném místě a jakýkoliv vztah mezi vesmírnými tělesy se nekoná.



Spousta lidí si myslí, že nejsme ve vesmíru sami, SFRU jim dává za pravdu. Celý prostor má rozděleno mezi sebou deset ras, od lidí až po emzáky, za které by se nemusel stydět ani David Lynch. Ne všichni jsou vám od začátku přátelsky nakloněni a u těch, kteří jsou, není velký problém to několika přesnými zásahy změnit. Na vás zaleží, pro koho budete pracovat a tím určovat svou oblíbenost u jednotlivých ras. Nejjednodušší je samozřejmě udržovat dobrý tah jen s jednou rasou, ale připravíte se tak o možnost nových lodí a zbraní. Také kvůli vylepšovaní vlastností vašeho vozítka je lepší mít možnost nakupovat u co nejvíce obchodníků.



Krásy Vesmíru
SFRU vypadá opravdu hezky, dalo by se říct: „vesmír ještě nikdy nevypadal lépe.“ Hvězdy, planety, mlhoviny, to vše děla úchvatný obrázek kosmu. V té nádheře majestátně plují meteory a obří obchodní lodě. Zdálo by se, že hrát tuhle hru je nabídka, která se neodmítá, ovšem existuje tu jedna podstatná vada na kráse. SFRU uchvátil do své moci brouk nudňák. Model se stále opakuje: kup, prodej, zabij, znič, vylepši – to vše stále dokola. Chybí tomu něco, co nazýváme hratelnost, ta která vás donutí sedět do tří do rána u monitoru. U SFRU rychle poznáte, že děláte pořád dokola to samé. Na výběr máte pouze několik typů misí, které se opakují stále dokola. Buď střílíte na lodě, vesmírné stanice nebo aktivujete satelity. Velmi brzo vás to bohužel přestane bavit.

CS24



Hodnocení: 6,0
Žánr: vesmírně-obchodní simulátor
Výrobce: Provox Games
Vydavatel: JooWooD
Distributor pro ČR: není známo
Lokalizace: není známo
Cena: není známo
Multiplayer: ne
Internet: www.spaceforce-game.com