Hlavní navigace

Spammeři byli na odpojení serverů tentokrát připraveni

15. 6. 2009

Sdílet

Úspěch dosažený loni při odpojení serverů společnosti McColo se už asi nebude opakovat. Podvodníci dokázali po odstavení sítě Pricewert své aktivity rychle obnovit.

Americká Federal Trade Commission vydala příkaz k odpojení poskytovatele Internetu Pricewert, který poskytoval zázemí aktivitám spammerů. Bezpečnostní firma Marshal8e6 ovšem pro americký Computerworld uvedla, že podle jejích statistik opatření FTC nemělo očekávaný efekt; ve sledovaném provozu v USA pokleslo množství spamu jen o 15 %. Cisco uvádí pokles o 30 %, ovšem pouze velmi dočasný s návratem spamu na původní úroveň už za několik dní.

Pricewert poskytoval své služby také pod jménem 3FN. K odpojení této sítě si musela FTC vyžádat soudní rozhodnutí; v rámci procesu byla firma obviněna nejen ze spamování, ale i z phishingu, šíření virů, spywaru a dětské pornografie. Hlavní aktivitou bylo ovšem propojení na obří botnet Cutwail. Buď všechny tyto aktivity prováděla sama, nebo alespoň odmítala proti nim zakročit a dokonce je možná maskovala přesouváním mezi IP adresami. Pricewert veškeré problémy připisoval svým zákazníkům a vlastní podíl popíral.

Firma Pricewert byla registrována v Belize, ovšem její servery se nacházely v datovém centru v kalifornském San José.

Analytici shrnují, že úspěch dosažený loni při odpojení serverů společnosti McColo se už asi nebude opakovat. Podvodníci byli na vyřazení sítě Pricewert z provozu tentokrát již připraveni, v očekávání této možnosti měli ihned k dispozici zálohy svých aplikací, a dokázali proto své aktivity rychle obnovit.

CS24

 

 

Autor článku