Hlavní navigace

Spammeři začínají cílit na prasečí chřipku

29. 4. 2009

Sdílet

Mediální zájem o prasečí chřipku nemůže samozřejmě nechat chladným ani spammery. V nevyžádané poště tak přibývá například nabídek na nejrůznější farmakologické prostředky proti této nemoci.

Někdy se může jednat o phishing, jehož cílem je krást především citlivé údaje, jindy kupující snad dokonce i obdrží nějaké zboží, nejspíš ovšem padělky léků bez jakýchkoliv medicínských efektů.

Medicínské prostředky jsou každopádně jednou z nejrozšířenějších kategorií spamu (alespoň pokud do této skupiny započítáme Viagru). O složení spamu viz také článek Spamu vévodily nabídky hodinek.

Dave Marcus ze společnosti McAfee uvedl pro americký Computerworld, že spamové e-maily mají v subjectu nyní často spojení jako First US swine flu victims! nebo Madonna caught swine flu! Marcus odhaduje, že prasečí chřipka dnes tvoří již 2 % veškerého objemu nevyžádané pošty. Podvodníci také registrují související domény. Očekává se, že brzy začnou optimalizovat stránky obsahující malware na chování vyhledávačů při odpovědích na příslušné dotazy. Nejspíš dojde na typický scénář, hlavně nabídku videa týkající se prasečí chřipky, které ale nepůjde přehrát, dokud si uživatel nestáhne „poslední verzi přehrávače Flash“ nebo „kodek“.

CS24