Hlavní navigace

Spamový král dostal 4 roky

24. 7. 2008

Sdílet

Obžaloba navrhovala, aby Soloway dostal exemplární trest 7-9 let vězení. Navíc upozorňovala, že v on-line fórech se Soloway v minulosti chlubil tím, že z něj nikdo nedostane pokuty, k nimž byl již dříve odsouzen v občansko-právních sporech - mj. s Microsoftem.

Robert Soloway, neoficiálně přezdívaný „spamový král“, byl v Seattlu odsouzen na 47 měsíců. Nikoliv jen za spamování, ale za vnikání do cizích počítačů, které pak k rozesílání spamu používal, a taktéž za jiné kriminální delikty, krácení daní či praní špinavých peněz.

V USA dochází i k dalším rozsudkům za rozesílání spamu. Jeremy Jaynes dostal ve Virginii 9 let (ovšem opět nikoliv jen za rozesílání spamu) a Adam Vitale v New Yorku 2 roky. I tak samozřejmě do této fáze dospěje jen zlomek případů; rozsudek v kauze Soloway je údajně zamýšlen jako varování. Kauza trvala docela dlouho, Soloway byl zatčen loni v květnu. A nakonec – odstraší takový rozsudek vůbec spammery, když samotné rozesílání nevyžádané pošty je v seznamu Solowayových prohřešků spíše marginální?
Obžaloba navrhovala, aby Soloway dostal exemplární trest 7-9 let vězení. Navíc upozorňovala, že v on-line fórech se Soloway v minulosti chlubil tím, že z něj nikdo nedostane pokuty, k nimž byl již dříve odsouzen v občansko-právních sporech - mj. s Microsoftem. (Právní zástupce Microsoftu vyjádřil nad stávajícím rozsudkem spokojenost.)
Obhájce naopak uváděl, že Soloway sice vnikal do cizích počítačů, ale dále je nijak nepoškozoval. Nerozesílal malware. V americkém prostředí snad sehrálo roli i to, že jeho spamy nebyly nijak spojeny s pornografií. Soloway si u soudu sypal popel na hlavu a tvrdil, že se domníval, že když bude mít hodně peněz, získá snadněji přátele. Proto se snažil je vydělat – ovšem jeho zisky z on-line kriminality nebyly stejně nijak astronomické, za poslední tři roky údajně něco přes 700 000 dolarů.
Ve stejné době mimochodem jiný dříve odsouzený spammer Eddie Davidson uprchl z vězení v Coloradu. Davidson dostal loni v prosinci 21 měsíců.

Zdroj: Computerworld.com

Spamový král může dostat až 26 let vězení
Spamový král čeká na soud

Autor článku