Hlavní navigace

Speciální disky pro audio a video aplikace

18. 4. 2007

Sdílet

Nové technologie společnosti Western Digital zvyšují spolehlivost disku na 1 milión hodin MTBF, nabízejí chladnější a tišší provoz a nižší spotřebu energie. Premiéru si odbývají v řadě označené jako WD AV.

CS24

Společnost Western Digital oznámila uvedené nové řady pevných disků určené pro produkty pro záznam obrazu a zvuku – tedy pro oblast spotřební elektroniky, což je v současnosti jeden z nejrychleji rostoucích trhů digitálního ukládání dat. Cílovou stanicí pro tyto disky se tak stanou digitální set-top boxy, osobních videorekordéry, DVD rekordéry, IP brány nebo komerční dozorové systémy. Nové pevné disky WD AV o velikosti 3,5“ zkonstruovala s využitím technologií, které přinášejí vyšší spolehlivost, chladnější a tišší provoz a nižší spotřebu. Nabízeny budou v kapacitách od 80 do 500 GB s rozhraním EIDE nebo SATA.


U nových disků řady AV uvádí výrobce střední doba mezi poruchami až 1 000 000 hodin MTBF, což je více než u běžných pevných disků pro osobní počítače. Pevné disky WD AV jsou dále vybaveny funkcí postupného náběhu („ramp load“), která parkuje záznamové hlavy mimo povrch pevného disku, když je pevný disk v nečinnosti, vypnutý a při roztáčení. Firemní technologie „preemptive wear leveling“ (PWL) dále zajišťuje, že disk v pravidelných intervalech v případě nečinnosti „projede“ hlavičkami přes celou plotnu, aby tak nedocházelo k nerovnoměrnému opotřebování povrchu ploten, což je v aplikacích pracujících s toky zvukových a obrazových dat poměrně běžné. A aby těch technologií nebylo málo (samozřejmě některé nejsou nové) disky využívají IntelliSeek, který aktivně vypočítává optimální vyhledávací rychlost tak, aby omezil trhavý pohyb raménka produkujícího hluk. S touto technologií je pohyb raménka řízený tak, aby se hlava dostala na další cílový sektor jen v okamžiku, kdy má číst další informaci. To podle údajů výrobce snižuje spotřebu energie pevných disků řady AV ve srovnání s běžnými disky o více než 60 % a jejich provoz je zároveň tišší s méně vibracemi.

- - David Zajíc