Hlavní navigace

Spellforce - fantasy mix RPG a RTS

12. 2. 2003

Sdílet

Vstupte do fantastického světa Neverland a v roli kouzelnického učně se vrhněte do boje proti prastarému zlu v novém mixu RPG a RTS od německých vývojářů Phenomic. Stanete se udatným bojovníkem nebo se budete držet svého řemesla a ovládnete magii?

Magie je ve fantasy světě mocným uměním. Kdo ji ovládá, stává se mocným a téměř všechna stvoření jsou proti němu bezbranná. Když však mág tuto dovednost zneužije proti dobru, hrozí velké nebezpečí. Bohové nesnášející svět a život jsou však nemilosrdní. Nechali svolat třináct mocných kouzelníků a ošálili je mocí, bohatstvím a nesmrtelností. Třináct mágů podlehlo slibům a s božskou pomocí pustošili svět téměř do samého vyhlazení veškerého života. Po jejich velkém drancování zbylo jen velmi málo - zůstalo pouze několik v nebi se vznášejících ostrovů, kde byl život zachován. Za dlouhé roky se na tuto pohromu téměř zapomnělo. Byla spousta jiné práce, než vzpomínat na krušné chvíle. Po osmi letech se však hrozba začala znovu objevovat. Starci předpovídali další zlo - mnohem větší a silnější. Zároveň zvěstovali příchod mladého kouzelníka, který má moc zachránit svět. Zatím o tom ještě neví a nevěří si, jeho síla však roste díky vzácnému runovému kameni, který u sebe nosí. On je jediný, kdo má sílu velkému zlu čelit.


Takto začíná příběh hry Spellforce: The Order of Dawn, která je mixem RPG a RTS. Pracuje na ni německý tým Phenomic spolu se slavným tvůrcem ještě slavnějších Settlers, roli vydavatele se zmocnila společnost JoWooD. Na začátku hry převezmete roli mladého mága, který však časem získá zkušenosti a bude se formovat různými dovednostmi. V průběhu hry se z vás může stát válečník využívající magie, čistokrevný kouzelník ovládající bílou či černou magii apod. Vašim úkolem bude putovat po zemi Neverland a budovat fungující města. Žádnou velkou ekonomiku ani politiku ale neočekávejte. Hra bude koncipována spíše jako akční, což znamená, že si na začátku vyčarujete dělníky, kteří začnou stavět město a budou se starat o důležité suroviny, jichž bude ve hře šest (každá rasa bude moci získávat pouze čtyři druhy). Poté začnete vytvářet vojska na obranu města a později i ta, s nimiž se pustíte do boje o moc a území nepřátel. Spellforce nabídne šest ras (elfy, temné elfy, trpaslíky, obry, trolly a lidi) a více než třicet druhů nepřátel (kostlivce, zombie, medúzy, skřety, draky, minotaury atd.). Proti temným silám budete moci používat více než 120 kouzel, rozdělených do různých kategorií (útočná, posilovací, podpůrná apod.). Hra je zasazována někam mezi WarCraft III a Dungeon Siege.


Spellforce poběží na enginu, který byl již použit u akčního Aquanoxu, takže o skvělou grafiku je předem postaráno. Hru budete moci sledovat jak z ptačí perspektivy, tak i z pohledu třetí osoby. Chybět nebude ani natáčení kamery a několik úrovní zoomu. Na screenshotech vše vypadá opravdu úžasně a dočkat bychom se měli i silného příběhu. Otázkou tedy zůstává, jestli se autorům podaří splnit předsevzetí tvůrců zmiňovaného třetího dílu WarCraftu - tedy udělat pořádný mix RPG a RTS. Je pravdou, že WarCraft III sklidil nevídaný (i když očekávaný) úspěch, prvky RPG však jaksi zanikaly v přehršli RTS prvků. Spellforce: The Order of Dawn by se měla veřejnosti představit snad již v polovině léta 2003. Držme jí palce!

Autor článku