Hlavní navigace

Spíte a přitom jste na on-line meetingu. Umělá inteligence Duet to zařídí

1. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nejdřív přijdou na řadu firmy, příští rok bude Duet AI i pro spotřebitele.

Google přináší svou umělou inteligenci Duet do pracovního prostředí Google Workspace, která nabízí různé funkce, od automatického shrnutí dokumentů až po něco, co pravděpodobně opravdu oceníte: virtuálního avatara, který se za vás může účastnit schůzek, když se jich nemůžete zúčastnit.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Bohužel Duet AI pro Google Workspace je zatím určen pouze pro firmy, které za něj budou muset zaplatit: 30 dolarů za uživatele měsíčně, což je stejná cena, jakou si účtuje Microsoft za svou vlastní nabídku Microsoft 365 Copilot AI pro firmy. Aparna Pappu, viceprezidentka a generální ředitelka Google Workspace, řekla CNBC, že spotřebitelská verze přijde příští rok.

Všeobecně jsme se těmto novinkám věnovali v předchozím článku, nyní se podrobnějí podíváme na určité funkce.

Některé z těchto funkcí byly oznámeny na květnovém Google I/O, ale do Workspace přicházejí poprvé.

Přesto tyto funkce vypadají zajímavě. Například v aplikaci Meet se umělá inteligence používá k automatickému nastavení osvětlení a zvuku, což Google nazývá studiové osvětlení a studiový zvuk. Pokud se nacházíte v zasedací místnosti, AI vás také rozpozná a přidělí vám v rámci Meet vlastní dlaždici, aby vás mohl každý vzdálený uživatel snáze vybrat.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Právě pokročilejší funkce však slibují, že budete moci pracovat i v den nemoci. Nejenže Duet dokáže zaznamenávat poznámky a vytvářet shrnutí schůzky (dokonce v reálném čase), ale funkce attend for me se dokáže připojit ke schůzce za vás, předat vaši zprávu a zajistit shrnutí k pozdějšímu přezkoumání. 

Zní to tak, že jakýkoli avatar nebude ani tak virtuální vy, jako spíše jakási zpráva v hlasové schránce, ale alespoň budete moci směrovat kolegy a přijímat jejich odpovědi, aniž byste museli vytáčet číslo.

Také Gmail přidává některé funkce umělé inteligence, z nichž některé již dříve naznačil. Zvláště jedna z nich zní šikovně: vylepšené, delší automatické odpovědi. Není nic neobvyklého, že Gmail (nebo Word či Outlook) navrhuje slova a fráze při psaní, ale Gmail nyní přidá i delší, personalizované odpovědi, aby ušetřil čas. 

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI Přečtěte si také:

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI

Tato funkce přijde nejprve do mobilního Gmailu, rychle ji bude následovat kontextová funkce, která bude doplňovat kolegy podle jména. Stejně tak Google Chat nyní nabízí možnost hovořit přímo s Duetem, ačkoli tuto funkci již implementovaly společnosti Microsoft, Slack a další.

Jinak Workspace přidává funkce, o kterých se mluvilo již dříve, od Microsoftu i odjinud: například syntézu více dokumentů pro vytváření souhrnů. Google uvádí, že tyto souhrny mohou obsahovat text, grafy a obrázky, i když není jasné, zda je Duet bude vytvářet za běhu, nebo budou jednoduše přebírány z existujících dokumentů.

Google také přidává do svých součástí Workspace specifické funkce, které nejsou nijak závratné, ale které se zdají být obzvláště užitečné: Například v tabulkách se umělá inteligence Duetu pokusí přiřadit sloupci dat štítek, pokud jste mu ho ještě nezadali, aby vám ušetřila čas. 

Umělá inteligence vám také může navrhnout plán nebo projekt, který vám pomůže s organizací a který můžete dále upřesnit. V aplikaci Dokumenty je Duet podle společnosti Google natolik inteligentní, že dokáže automaticky generovat pracovní nabídky na základě toho, co ví o organizaci.

Některé z nových funkcí působí poněkud blazeovaně, zejména poté, co Microsoft oznámil podobné možnosti v Microsoft 365 Copilot: Například aplikace Meet umí automaticky generovat pozadí s umělou inteligencí a aplikace Google Slides umí totéž pro vlastní pozadí. Ale to jen dokazuje, jak daleko se umělá inteligence dostala. Spotřebitelé si budou muset ještě chvíli počkat.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?