Hlavní navigace

Tvůrce ChatGPT a generátoru DALL-E řeší, kdy vydat detektor obrázků vytvořených umělou inteligencí

22. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
OpenAI zvažuje vydání nástroje, který by dokázal určit, zda byl obrázek vygenerovaný pomocí generativního uměleckého modelu DALL-E 3. I přestože je přesnost klasifikátoru na vysoké úrovni, společnost stále váhá s jeho uvedením.

Společnost OpenAI stojící za světově populárním chatbotem ChatGPT rozsáhle diskutovala o vypuštění detektoru, který by měl za úkol detekovat, zda byly obrázky generované pomocí DALL-E 3. Přestože je podle magazínu Techcrunch přesnost tohoto nástoje na velmi vysoké úrovni, OpenAI stále váhá s jeho uvedením.

Hlavní technologická ředitelka OpenAI Mira Murati prohlásila na konferenci Tech Live The Wall Street Journal, že klasifikátor je spolehlivý na 99 % při určování, zda byla pomocí DALL-E 3 vytvořena neupravená fotografie. Při editaci (oříznutí, změna velikosti nebo komprese) zůstala spolehlivost rozpoznání obrazu více než 95 %.

Problém však nastává v oblasti vodoznaků a detekce generativního obsahu, jelikož stále neexistuje ucelený jednotný standard a každá společnost operuje s jinými technikami (Imatag, Steg.AI nebo SynthID). OpenAI také přemýšlí o filozofické otázce, co přesně je obraz vygenerovaný pomocí AI a v jaké fázi se takto generativně vytvořený obrázek stále považuje za originál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.