Hlavní navigace

Společnost TSMC bude tvořit deriváty procesorů Atom

4. 3. 2009

Sdílet

Společnost Intel informovala, že uzavřela partnerství se společností TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing), která tak získá přístup k designu procesorů Atom, které Intel vyvinul.

Čipy, vycházející z jádra Atomu, bude moci TSMC nabízet svých zákazníkům a uzavřené partnerství s TSMC může tedy vést k tomu, že budou vyráběny i další kustomizované procesory, vycházející s jádra Atomu, které pak mohou najít využití na trzích, kam by Intel sám s původními modely Atomů nedosáhl.

Zatím jsou procesory Atom využívané hlavně v nejlevnější kategorii netbooků a nettopů, případně mobilních zařízeních typu MID a smartphonech. Nicméně v budoucnu by mohly být zabudované např. i v dalších elektronických přístrojích a spotřební elektronice.

Podle Seana Maloneye, výkonného vice prezidenta Intelu, si jeho společnost chce ponechat kontrolu nad deriváty Atomů, které budou vyráběny. Současně také potvrdil, že spolu s uzavřeným partnerstvím nepřevádí na TSMC výrobu, takže jakékoliv procesory, jež vzniknou z této spolupráce, bude nakonec vyrábět sám Intel. Společnosti Intel a TSMC již spolupracují zhruba 20 let a tento krok je tedy jen pokračováním stávajících vztahů.

Jack Gold, vedoucí analytik J. Gold Assiciates, k tomu poznamenává, že tato dohoda je podobná situaci, která panuje v oblasti procesorů s ARMovým jádrem. Společnost ARM totiž svá jádra také licencuje pro další výrobce (např. Texas Instruments či Qualcomm) a výrazná část jejích příjmů je pak právě z těchto poplatků. Nicméně tento krok Intelu a TSMC je podle Golda poměrně výrazným tlakem právě na oblast ARMových čipů, které se snaží probojovat z oblasti smartphonů a PDA i do běžných počítačů.

Uzavřené partnerství podle Golda Intelu pomůže zvýšit obrat a také jeho potenciál na trhu prostřednictvím zákazníků TSMC. Tato firma je napojena na řadu výrobců elektroniky a uzavřená dohoda je podle Ricka Tsai, prezidenta společnosti TSMC výhrou pro obě firmy.