Hlavní navigace

Spotify se pokusilo utnout příjmy tvůrcům „bílého šumu“

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tvůrci podcastů s bílým šumem se měli dostat do hledáčku manažerů Spotify, kteří je chtěl zcela zakázat. Za vším stojí samozřejmě peníze.

Streamování hudby a poslech podcastů jsou obecně velkým hitem a patří mezi velmi oblíbené činnosti dnešní doby, přičemž ty nejslavnější podcasteři si mohou přijít na slušné peníze. Magazín Bloomerg blíže prozkoumal interní dokumenty Spotify a zjistil, že tvůrci podcastů s „bílým šumem“ mají na Spotify přibližně 3 miliony hodin přehrání každý den. Bylo to umožněno chybným algoritmem Spotify, který neúmyslně tento typ podcastů doporučoval více než jiné typy podcastů.

Pojmem bílý šum se rozumí například kontinuální zvuky vln, vysávání, déšť, vrčení ventilátorů a jiné ambientní zvuky, které pomáhají lidem usnout nebo se více soustředit na práci. Vytvořit takový typ obsahu není nic těžkého a mnoho tvůrců používá k publikování bezplatný hostingový software Anchor od Spotify. Ti nejlepší si pak mohli vydělat až 18 tisíc dolarů měsíčně.

Všechna tato čísla se nicméně nezdála být pro Spotify dostatečně lukrativní a společnost údajně zvažovala úplné odstranění tohoto typu obsahu a zabránění jeho budoucímu nahrávání. K tomu Spotify plánovalo pozměnění algoritmu na více neutrálnější vlnu. Obojí by mělo zvýšit hrubý zisk společnosti o 38 milionů dolarů.

Nic z toho se ale zatím nestalo a byť se na subredditu Spotify objevují příspěvky o zmizení podcastů s bílým šumem, vždy dojde k jejich obnovení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.