Hlavní navigace

Spotify omezuje zobrazování textu skladeb. Jen test, tvrdí firma

Sdílet

 Autor: PCWorld s využitím DALL-E
Švédský streamovací gigant experimentuje s nezveřejňováním textů skladeb. Údajně se jedná o rutinní test, uživatelé v tom vidí snahu ze strany Spotify nalákat více zákazníku k jejich předplatnému Premium.

Řada uživatelů využívajících službu Spotify bez předplatného Premium si začala všímat, že se jim při přehrávání sklady nezobrazuje text skladby (Lyrics), ale pouze okno s oznámením „Užijte si texty na Spotify Premium“ a odkazem na přihlášení. Podle Spotify je umístění textu ke skladbám za paywall pouze součást rutinního testu. Nikde se nepadla zmínka o tom, jestli Spotify tuto funkci opět zpřístupní všem uživatelům a pokud ano, tak v jakém časovém období.

Podle magazínu The Verge se vedoucí globální komunikace Spotify CJ Stanley k uzamknutí textů za předplatné vyjářdil takto: „Ve Spotify běžně provádíme řadu testů a některé z nich nakonec připraví cestu pro naši širší uživatelskou zkušenost a jiné slouží pouze jako důležité učení. V souladu s našimi standardními postupy to v současné době testujeme s omezeným počtem uživatelů na dvou trzích“.

Texty ke skladbám byly dlouhodobě velmi žádanou funkcí a když společnost začala přidání textů v roce 2019 testovat, sklidila za to vlnu pochvalných komentářů od uživatelů. Když se pak v roce 2021 dostala funkce oficiálně do Spotify, byla k dispozici platícím i neplatícím uživatelům. Uzavření za paywall v rámci „rutinního testu“ považují někteří za diskriminační krok vůči zdravotně postiženým uživatelům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.