Hlavní navigace

Spusťte si občas jiný bezpečnostní sken

10. 5. 2010

Sdílet

Malware dokáže mnohdy modifikovat chování bezpečnostních programů, zcela je vyřadit z činnosti nebo jinak uniknout odhalení. Pravidelný bezpečnostní sken prováděný antivirem či jiným bezpečnostním nástrojem proto není zárukou, že počítač není infikován.

Samozřejmě, mít vedle sebe rezidentně spuštěno více antivirů není dobrý nápad, ale co občas zkusit „čistý sken“ nějakým jiným nástrojem?

Viz také: Má smysl používat více antimalwarových programů?

Pokud jsme paranoidní, i jiný antivirus ale může nějak interferovat s malwarem spuštěným v paměti. Stále jde o program uložený na disk, s nímž malware mohl něco provést.

Lincoln Spector na americkém Computerworldu doporučuje proto ještě bezpečnější postupy. Lze např. spustit Windows v Nouzovém režimu (při spuštění pomocí kláves F5 nebo F8), kdy se načte jen minimální množství kódu (snad jen) operačního systému, a pak spustit test. Kromě sofistikovaných rootkitů by tímto způsobem mělo být možné najít prakticky veškerý malware.

V tomto režimu lze např. z USB flash spustit přenosný Scanner SUPERAntiSpyware Portable Scanner (ke stáhnutí zde, pro domácí použití zdarma). V Nouzovém režimu bude třeba najít jednotku a provést spuštění ručně. Pokud systém jednotku vůbec nevidí, je nutné předtím program zkopírovat do počítače v normálním režimu – ale kontrolu spustit opět až v Nouzovém režimu.

 

Poznámka:  SUPERAntiSpyware Portable Scanner by měl být samozřejmě aktuální. Nemá mechanismus automatické aktualizace. Nic neukládá na disk, nevyžaduje při kontrole připojení k Internetu. Při stažení se ukládá pod náhodným názvem, takže by ho malware neměl být schopen blokovat.

Byl pro vás článek přínosný?