Hlavní navigace

Srovnávací test vybraných grafických pluginů II.

17. 2. 2009

Sdílet

Základní fotoeditační programy zvládnou mnohé úpravy. Často se ale budou hodit drobní fotoeditační pomocníci, existující ve formě plug-inů pro populární fotoeditory.

Ať už se to zastáncům klasické fotografie líbí nebo ne, digitální fotografie ve vzájemném souboji jasně zvítězila. Někdo se spokojí s tím, co nafotil, jiný se zase snaží vykouzlit z digitální záplavy pár skvostů. Základní fotoeditační programy, ať již do nich investujeme málo nebo hodně, zvládnou mnohé. Často se ale budou hodit drobní fotoeditační pomocníci, existující ve formě plug-inů pro populární fotoeditory. Mnohdy totiž nabízejí funkce, které výrobcům klasických programů utekly.

V prvním dílu našeho srovnávacího testu grafických pluginů jsme si ukázali první čtveřici dostupných produktů. Dnes budeme v představování jednotlivých zástupců pokračovat.



Photobot

Heslo firmy, která tento software vyvíjí, zní „neuvěřitelné fotografie, aniž pohneme prstem“, a do značné míry nelže. Programem Photobot, který má ve znaku smějícího se robota, vskutku udělá všechno za nás. Po bleskové instalaci nás čeká základní nastavení, vše je ale vysvětleno skutečně až "polopatistickou" formou. Potom si vybereme adresář fotografií, které chceme vylepšit, a Photobot začne tiše pracovat. Můžeme program dokonce nechat projít celý pevný disk. S tímto skutečně ojedinělým konceptem přichází společnost Tribeca –  a míří s ním na naprosté začátečníky anebo na naprosté lenochy.  Malinké okno na pravé dolní straně monitoru nám ukazuje, jak se jednotlivé fotografie vylepšují.

photobot

Jelikož program pracuje v pozadí, nemáme k dispozici uživatelské rozhraní v pravém slova smyslu. Software využívá tří aplikací – vlastních Full Spectrum RGB, Perfectly Clear a FotoNation Red-Eye k tomu, aby na fotografiích vylepšil expozici, barvy a odstranil červené oči. U počítače s 2 GB RAM si u 8 MB obrázku (program zvládne pouze formát JPEG) na vylepšení počkáme asi 11 vteřin.

Nastavovat lze jen omezenou paletu nabídek, ale víc zde prakticky nepotřebujeme. Hlavní je ukázat aplikaci, které adresáře chceme prohlédnout a jestli chceme uchovat původní, needitovanou verzi obrázku. Ve většině případů si nastavíme automatickou výměnu obrázků, zatímco ty původní si necháme ukládat jinde. Program sice nevidíme, ale pracuje opravdu poctivě, takže u každé úpravy fotografie můžeme pocítit znatelné zpomalení počítače.


Jednoduchost vývojáři očividně zvládli na jedničku. Ani na kvalitu nelze příliš naříkat, celkem pochopitelně dopadnou podexponované fotografie lépe než přeexponované, ale na nich si často vylámou zuby i drahé fotoeditory. Barevné dolaďování je ovšem již poněkud méně účinné. Jako doplněk existuje v programu možnost ukládat fotografie online na stránkách firmy Swiss Picture Bank, ovšem pouze v rámci demoverze.


Pro úplné začátečníky nebo pro každého, kdo před solidnějším fotoeditorem v bázni couvá, lze Photobot jednoznačně doporučit. Jen velmi málo fotografií z testované pětistovky nebylo na první pohled vylepšeno. Komplexnější programy to samozřejmě dokáží lépe, ale neudělají to za nás automaticky. Skutečný počítačový nedouk nebo velký lenoch nad tímto programem dozajista zajásá.


Klady:  Práce je skutečně dokonale automatizovaná
Zápory:  Poněkud vyšší nároky na CPU

Hodnocení: 60%

 



Softener

 


softenerZ dílny firmy s podivným názvem Namesuppressed přichází plug-in Softener. Již ze samotného názvu  je jasné, že se bude změkčovat. Na dnešní dobu minimální hardwarové nároky (32 MB RAM a 3 MB pevného disku) napovídají, že tento software nebude z nejaktuálnějších. Miniaturní pracovní rozhraní s malým oknem a nevalnou nabídkou úprav nás v tomto ohledu ještě dále utvrdí. Účelem programu je nahradit tradiční změkčovací (soft) filtry, které se uplatňují zejména v portrétní fotografii.

Dříve tak populární zamlžení, propagované nekonečnou sérií jemně erotických filmů Emanuela, naštěstí již vymizelo. I tak ale může tento program najít své uplatnění. Majitelé kvalitnějších fotoeditačních programů ale brzy přijdou na to, že jejich softwary dokáží totéž a navíc mnohem pohodlněji, a tak na straně chvály zůstane snad jen přívětivá cena pod 20 dolarů.



Klady: Nízká cena
Zápory: Program toho příliš nedokáže, působí zastarale

Hodnocení: 30%

 


 

Filter Forge


Tento program existuje hned ve dvou verzích, a sice jako samostatný program nebo jako plug-in pro Photoshop, oba ale fungují naprosto stejně. Jedná se o málo obvyklý přístup, kdy místo klasického využití nabídky filtrů jsou zde nasazeny programovatelné filtry, které si můžeme sami editovat. Software spoléhá na celkem příjemné uživatelské rozhraní, jež však nelze přizpůsobit požadavkům uživatele.


filterZákladní nabídku lze označit za naprosto standardní, zvláštní pozornost v ní byla věnována zejména křivkám. Kolik filtrů s programem dostaneme, ale není zase tak příliš důležité, protože díky integrovaném editoru můžeme filtry nejen upravovat, ale vyrábět si dokonce vlastní. Všechny filtry automaticky podporují 16- a 32-bitový styl Photoshopu, HDR i skutečně gigantické obrázky.

Další nezvyklostí je přístup k webové knihovně filtrů, kde může každý uložit své dílko. Díky tomu máme přístup doslova k tisícům filtrů (přesně jich je 5 511), které si rovnou můžeme vyzkoušet a prohlédnout v zabudovaném browseru. Nutno připomenout, že pro majitele programu jsou všechny tyto filtry zdarma. A jelikož firmě toto číslo nestačí, podněcuje amatérské tvůrce k soutěživosti – pokud se námi vložený filtr stane populárním, dostaneme program Filter Forge zdarma. Filtr i tak zůstane naším majetkem, ale uložením na firemní web dáváme ostatním licenci k jeho používání.


filter 2To bohužel neznamená, že práce s tímto softwarem je nějakou procházkou rozkvetlou loukou. Nabídnuté filtry jsou defaultně prezentovány u fotografie záchranného kruhu, což považujeme za poněkud nešťastné, neboť to vyžaduje mimořádnou představivost. Pro editování filtru je vždy dobré vědět, co děláme, ve skutečnosti je to ale jednodušší, než se na první pohled zdá, neboť veškerá práce má vizuální podobu, o samotném kódu nemusíme nic vědět. Navíc u každého kroku vidíme, jak se filtr mění.

CS24

 

Tento software zcela jistě není určen amatérům, které nabídka pěti tisíc filtrů nepochybně zahltí. Stejně tak cena 299 může leckoho od koupě odradit. Ve chvíli, kdy si ale uvědomíme, že se dostaneme prakticky ke všem filtrům, které na světě existují (a co neexistuje, si můžeme dodělat sami), cena programu se stane přívětivější. A tak ten, kdo to s fotografováním a hlavně s pozdější fotoeditací myslí opravdu vážně, by o tomto softwaru mohl vážněji uvažovat.



Klady:  Obrovský výběr různých filtrů
Zápory:  Vysoká cena

Hodnocení: 85%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.