Hlavní navigace

SSD Crucial

4. 1. 2008

Sdílet

Společnost Crucial, divize Micronu, se pouští do výroby Solid State Disků. Ty budou pochopitelně vybaveny NAND čipy Micron nové generace s rychlostmi čtení až 100MB/s.

Nové SSD od Crucialu budou vybaveny nejnovějšími čipy Micronu, které Micron uvedl v posledním čtvrtletí minulého roku a Solid State disky s těmito čipy už oznámil mimo jiné Samsung. Podle Micronu jsou nové čipy podstatně rychlejší než ty z předchozí generace a mají rychlosti okolo 60MB/s čtení a 100MB/s zápis, zatímco stará generace měla rychlosti zhruba poloviční (viz test Hama SSD z prosincového PCWORLDu).

Crucial, jako divize Micronu, bude pochopitelně vyrábět SSD jen s čipy Micron, její první SSD budou mít kapacitu 32 a 64GB a komunikovat skrz SATA 3Gb/s rozhraní. Jedná se o 2.5" disky s hmotností 82 gramů a 5-letou zárukou.
Nové Solid State disky od Crucialu se na trh dostanou v prvním čtvrtletí, jejich cenu zatím společnost nezveřejnila, předpokládáme ale podobnou jako u ostatních výrobců, tedy okolo 14000 za 32GB verzi a 26000 za 64GB variantu.

- - Tomáš Šulc