Hlavní navigace

SSD pro přenosné počítače nabídnou i automatické šifrování

20. 4. 2009

Sdílet

Samsung v uplynulém týdnu uvedl na trh novou řadu solid state disků, která nabízí funkci automatického šifrování celého obsahu disků (tzv. Full disk encryption). Tyto SSD začne ve svých produktech nabízet jako první firma Dell.

Nicméně s největší pravděpodobností se jedná jen o začátek trendu a během krátké doby přijdou s podobnými produkty jak další výrobci SSD, tak i notebooků a dalších přenosných zařízení. Experti se totiž shodují na tom, že šifrování u disků se dříve nebo později stane standardem. Více informací najdete v článku Výhled: Všechny disky budou do pěti let šifrované z letošního ledna.

Samsung konkrétně uvedl šifrování jak u řady svých 2,5“ disků, které jsou určené hlavně pro notebooky, tak i u 1,8“ modelů pro menší přenosné přístroje. Společnost Dell pak ohlásila podporu těchto disků ve své notebookové řadě Latitude a během několika měsíců by mohly již být notebooky Dellu vybavené šifrováním SSD k dispozici na trhu. Tato funkcionalita byla již k dispozici u některých klasických desktopových i notebookových pevných disků, jako např. u modelu Seagate Momentus 5400 FDE.2, nicméně Samsung je první, kdo ohlásil tuto funkci i u SSD určených pro spotřebitelský trh, říká Gene Ruth, analytik společnosti Burton Group.

Ruth dále říká, že obzvlášť pro trh s notebooky je šifrování velmi důležité pro bezpečnost, protože řada lidí má na noteboocích důležitá obchodní data a jejich zneužití by bylo kritické. Navíc je to další věc, díky které budou solid state disky plně srovnatelné s běžnými HDD.

Samsung bude dodávat disky s šifrováním v kapacitách 256, 128 i 64 GB a bude se používat šifrovací algoritmus AES spolu se softwarem od společnosti Wave Systems. Samsung sice přesně nespecifikoval označení modelů disků, které budou touto funkcí disponovat, ale podle něj se bude jednat o nejnovější řady. Výrobce dále informoval, že přidání funkce automatického šifrování celého obsahu nijak neovlivní rychlost disku, což byl jev, který bylo možné občas sledovat u klasických pevných modelů. Bezpečnost je zaručena také tím, že klíče jsou generovány a ukládány přímo na disku, takže se nikdy nedostanou ven a nejsou ani viditelné v operačním systému nebo jiných aplikacích.

Jim McGregor, analytik společnosti In-Stat, k tomu pak říká, že tento krok Samsungu může urychlit adopci SSD, zvláště ve firemním prostředí, které se o bezpečnost intenzivně zajímá.