Hlavní navigace

Stahování z P2P sítí ohrožuje firmy

29. 3. 2009

Sdílet

Protipirátská organizace BSA nedávno upozornila na problémy, které může v českých domácnostech způsobit užívání peer-to peer sítí. Rizika se však netýkají jen domácností, ale i firemních počítačových sítí.

„Nelegální instalace vnášejí do choulostivého firemního prostředí s množstvím důležitých citlivých dat řadu bezpečnostních rizik. Aniž si to zaměstnanec uvědomí, jedno stažení souboru – například audionahrávky, filmu či programu pro úpravu fotografií - může firmě způsobit milionové škody,“ uvedl Jakub Lukeš, obchodní ředitel divize AuditPro technologické společnosti truconneXion.

Ohrožení pramení nejen z porušování autorských práv, ale i vzniku bezpečnostních děr.

 

Eliminovat nepovolené instalace softwaru a připojení do peer-to-peer sítí je podle společnosti truconneXion přitom snadné. Stačí nasadit tzv. procesy SAM  (Software Asset Management, aktivní správa softwaru). „Znamená to, že ve firemní počítačové síti je nainstalován takzvaný auditovací program. To je speciální software, který pravidelně ověřuje veškerý nainstalovaný software a umožňuje udržet nad ním kontrolu. Poskytuje silnou oporu i pro související administrativní kroky,“ uvádí Lukeš.

 

Stačí se přitom držet tří kroků. Prvním je softwarový audit, který zmapuje veškeré instalované programové vybavení. Správce sítě získá přesný a aktuální přehled o všech instalacích. Správce může jasně označit žádoucí a povolené instalace programů. Auditovací program potom jakoukoliv změnu proti požadovanému stavu nahlásí a umožní správci program odinstalovat a jeho spouštění nadále zakázat.

CS24

 

Druhým krokem je zpracování interní směrnice, která definuje odpovědnosti za software a také postihy uživatelů za nepovolené stahování nebo instalace. Třetím krokem je systém pravidelných automatizovaných kontrol, které pomohou udržet pořádek trvale.