Hlavní navigace

Star Trek: Elite Force II

29. 11. 2003

Sdílet

Vývojáři z Raven Software nedávno vydali pokračování vynikající sci-fi akce Elite Force. Přestože nenabízí nic převratného, je velmi kvalitní hrou, jež by si neměli nechat ujít především fanoušci Star Treku. Nechte se unést na vlnách Elite Force II.

Fenomén sci-fi seriálu Star Trek si za dobu svojí existence získal obrovské množství příznivců. Není proto divu, že se z televizní obrazovky přesunul rovněž na filmové plátno i do světa počítačových her. Posádky federačních lodí Star Treku se vždycky vyznačovaly snahou řešit veškeré problémy diplomatickou cestou, s minimálním použitím fazerů a protonových torpéd. Proto si lze Star Trek jen těžko představit jako ideální prostředí určené pro klasickou akční střílečku.



Před třemi lety však vývojáři z Raven Software dokázali, že hru tohoto žánru přece jen lze do univerza Star Treku umístit, aniž by to narušilo jeho specifický charakter. Světlo světa spatřila vynikající akce Star Trek Voyager: Elite Force. V ní se dostaly ke slovu zbraně členů speciálního Hazard týmu v čele s hlavním hrdinou Alexem Munroem (či jeho ženským protějškem), který se musel vypořádat s řadou nástrah nehostinného delta kvadrantu. V podobném duchu se nese i nedávno vydané pokračování Star Trek: Elite Force II, které stejně jako jeho předchůdce potěší především hráče řídící se heslem „nejprve střílet a až poté klást otázky“.



Příběh Elite Force II začíná na vesmírné lodi Voyager, která během pokusu o přesun do alfa kvadrantu uvízla v útrobách borgské koule. Alex Munroe a jeho Hazard tým bude bojovat s Borgy přímo na jejich mateřské půdě a nakonec s vaší pomocí dostane Voyager transwarpovým tunelem zpátky domů. Tato část hry však tvoří pouhou předehru ke skutečné dějové zápletce. Po návratu Voyageru je Hazard tým rozpuštěn a Munroe převelen zpátky na Zem do akademie hvězdné flotily, kde dva roky zacvičuje nové piloty. Naštěstí si jeho schopností povšimne kapitán Jean-Luc Picard, který se nakonec rozhodne oživit Hazard tým na lodi Enterprise.



Vše začíná nouzovým signálem z lodi USS Dallas. Výsadek na liduprázdný vesmírný koráb odhalí přítomnost nepřátelských mutantů nazývaných exomorfové. Pátrání po příčině vzniku těchto tvorů vás zavede na základnu Atrrexianů, kde se seznámíte s hrozbou zneužití technologie tajemné rasy Idryl pro výrobu nebezpečné zbraně. Tomu se samozřejmě pokusíte zabránit. Ovšem nebudete to mít nijak snadné, neboť se do příběhu zamotají i jisté zájmy starých známých Romulanů. Když vám ještě prozradíme, že se hlavnímu hrdinovi připlete do cesty jeden prohnaný ferengijský obchodníček, je vám určitě jasné, že o zajímavé zápletky nebude v příběhu nouze.



Technické zpracování podobně jako i první díl využívá stárnoucího enginu Quake III Areny, a nutno říci, že autoři z něj vyždímali doslova maximum. Jeho stáří se projevuje pouze na modelech postav a nepřátelských potvor. Naopak grafické ztvárnění veškerých interiérů a exteriérů vypadá velmi realisticky. Zejména v mezipasážích, které se odehrávají na palubě Enterprise, si můžete vychutnat detailní zpracování velitelského můstku i ostatních částí lodi. Na chodbách i v služebních místnostech postávají členové posádky a komentují aktuální dění, čímž Enterprise získává živoucí charakter. Škoda jen, že kromě kapitána Picarda a Tuvoka (ortodoxní trekkies asi budou z této zvláštní kombinace kapitána a prvního důstojníka trochu rozčarováni) na palubě nenaleznete nikoho z dalších hlavních představitelů televizního Star Treku.



Jak už bylo naznačeno v úvodu, Star Trek: Elite Force II je především čistokrevná akce. Nic na tom nemění pokus o hororovou atmosféru ve stylu hry Aliens vs. Predator v jedné z počátečních misí, v níž se pohybujete po temných chodbách lemovaných nouzovými světly, v dálce se ozývají hrůzu nahánějící zvuky a občas se kolem vás mihne zlověstný stín. Tento náznak dramatických událostí se však velmi rychle rozplyne ve frenetickou řežbu, kdy se vaší jedinou starostí stane přesná střelba a shánění dostatečného množství munice.



Charakteru hry odpovídá množství nepřátel. Postupně zneškodníte celé zástupy exomorfů, hnusných přerostlých pavouků či jiných podobných potvor. Tito protivníci se tupě vrhají proti vaší nabité zbrani a vy jen s fanatickým výrazem ve tváři držíte spoušť. Po otevření dveří či spuštění nějakého mechanismu občas zcela nepochopitelně, snad aby vás autoři trochu vyděsili, za vašimi zády odnikud vyskočí hrstka potvor, kterou ovšem pohotově zneškodníte. Dojte však také na řadu přestřelek s inteligentními humanoidy. Klingonští piráti v nezávislém baru nebo romulanští vojáci se před vámi kryjí za různými krabicemi a útočí ve skupinkách, takže s jejich likvidací budete mít plné ruce práce. Většinou v závěru kapitol na vás čekají různí bossové, ti jsou ovšem pouhou odolnější a robustnější variantou předchozích nepřátelských potvor, takže si i s nimi s použitím většího množství munice snadno poradíte.



Zběsilou akci čas od času pozdrží krátké, ale velmi zábavné logické vsuvky. V těchto případech oceníte multifunkčnost startrekovského trikodéru. Pro zprovoznění některých zařízení budete muset modulovat správný signál nastavováním odpovídající frekvence, amplitudy a posunu. Jindy se zase musíte vypořádat se zkratovanými spoji a v malém puzzlu je přemostit správnou cestou. Trikodér slouží nejen k otvírání dveří či přenosu dat, ale také k analýze okolního prostředí. Mód strukturální integrity vám ukáže místa, která lze rozbít běžnou zbraní. Za nimi se většinou skrývá extra zásoba munice nebo speciální zlaté Enterprise, jejichž shromažďováním se vám zpřístupňují bonusové mise pro holomatch. Další módy trikodéru vám umožňují odhalit bezpečnostní infračervené paprsky nebo místa, odkud uniká nebezpečný plyn.



Odhalovaní hlavní zápletky příběhu vás zavede do útrob kosmických lodí, na planetární základny nebo třeba mezi ruiny starobylé svatyně a na povrch samotné Enterprise, kdy se v poli nízké gravitace snažíte zneškodnit protivníky nabourávající integritu lodi. Některé výsadky do neznámých lokací vyžadují spolupráci více členů Hazard týmu, avšak ve většině misí se budete muset v kůži Munroa spolehnout výhradně sami na sebe a řídit se heslem „vyhledat a zničit“. K tomuto úkolu vám poslouží široký arzenál kvalitně navržených zbraní, mezi nimiž naleznete klasický fazer, ale i účinnější kousky, jako je automatická laserová puška nebo energetické dělo.



Značného vylepšení oproti původní hře se dočkala multiplayerová část, která se podle očekávání odehrává na holografické palubě. Především díky skvělému designu jednotlivých herních map a s citem vyváženým účinkům zbraní se z klání více bojovníků stává kvalitní zábava, při níž se často uplatní různé bojové strategie. Multiplayer se neomezuje pouze na klasický deathmatch, ale osahuje i několik zajímavých týmových módů, jako je Capture the Flag nebo counterstrikovský Bomb Defusion.



Specifická atmosféra Star Treku, kterou se autorům podařilo perfektně navodit, dokáže jen zčásti překrýt skutečnost, že Star Trek: Elite Force II je pouze lehce nadprůměrná 3D akční střílečka. Krátká herní doba, nepříliš vysoko nastavená obtížnost a nedostatek originálních nápadů jsou toho jenom důkazem. Hra má sice potřebný náboj a rychlý spád, ovšem časem vás donekonečna omílané střílení navzájem si podobných protivníků omrzí a posledními úrovněmi už budete procházen jenom proto, abyste se dozvěděli, jak to nakonec všechno dopadne. I přes tyto nedostatky je Star Trek: Elite Force II dobrou zábavou nejen pro milovníky akčního žánru, ale především pro fanoušky televizní série Star Trek.





Výrobce: Ritual Entertainment

Vydavatel: Activision

Minimální konfigurace: CPU 600 MHz, 128 MB RAM, HDD 1,3 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 1,4 GB, 3D karta 64 MB

Multiplayer: ano

Internet: http://www.st-ef2.com

Verdikt: Zábavná střílečka z prostředí Star Treku, která ovšem výrazně nevybočuje z průměru ostatních 3D akčních her.


Hodnocení: 79 %

Autor článku