Hlavní navigace

Star Trek Online - svět plný překvapení

29. 4. 2009

Sdílet

Stark Trek se dočkal dalšího filmového zpracování, ale pro většinu trekkies je důležitější, že pro jejich potřeby a vášně vzniká speciální nekonečný svět.

 

O slavném seriálu Star Trek slyšel snad každý. A to i ten, kdo se na něj nedíval zrovna rád, ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu. Stal se z něj zkrátka fenomén druhé poloviny dvacátého století a málokteré sci-fi mělo na diváky takový dopad. Oddaní fanoušci, takzvaní „trekkies", zakládali fankluby a podnikali společné akce v přestrojení za některou z ras, které neoddělitelně patří ke startrekovskému univerzu. Jenže všechno jednou končí, a stejně tak skončil (přinejmenším na nějakou dobu)  seriál a na úbytě zemřela i filmová série na jeho motivy. Zdálo by se, že se tento svět rozpadne, ale na to má až příliš velkou setrvačnost.

 


Ještě jsou tu totiž počítačové hry. Mezi hráči měl Star Trek vždy značnou popularitu a svého času vycházelo několik titulů s touto tematikou do roka. Dnes už to tak žhavé není, na druhou stranu se připravuje kousek, který vydá za všechny. Ano, konečně někomu došlo, že Star Trek je ideálním materiálem pro masivní online zpracování ve stylu World of Warcraft či Everquest, ale samozřejmě se všemi potřebnými specifiky. Jenže vývoj pod záštitou studia Perpetual neprobíhal podle plánu.

 


Nesehnalo totiž investory a projekt brzy zkrachoval. Naštěstí se ho ujali vývojáři z Cryptic Studios, kteří už mají na triku povedené MMORPG jako City of Heroes či City of Villains. A Star Trek Online tak chytil druhý dech, který ho doufejme již neopustí. Star Trek Online je ukotven do časoprostoru, který následuje po sérii Nemesis.

 


Píše se rok 2409 a opět se začínají objevovat nepříjemné problémy, vycházející z rozdílnosti jednotlivých ras, které spolu nikdy neuměly žít v míru. Borgové se opět probouzejí a cosi kutí v takzvaném Alfa kvadrantu - pravděpodobně chtějí vzkřísit svou královnu, Romulanské impérium se propadá do občanské války a vztahy Federace s Klingony se každým dnem zhoršují. Inu, tomu říkáme ideální výchozí podmínky pro velkolepý konflikt. Tohle je přitom jen začátek, u kterého dlouho nezůstane.

 


Autoři slibují opravdu citelný posun vpřed ve vývoji dění. Častou chybou onlinovek totiž je, že ustrnou na místě a nechají hráče, aby se babrali neustále s těmi samými problémy. To Star Trek Online nehrozí, jelikož tady se budou podmínky měnit s trochou nadsázky každý den. Skutečně by to mělo vypadat tak, že když se třeba pár dní nepřipojíte a potom do hry zase zavítáte, bude spousta věcí jinak. Abychom uvedli příklad: může dojít k objevení nové rasy, která se napříště zapojí do složitého politického dění univerza, nebo některý z hráčů vynalezne tak důležitou věc, že ji začnou používat všichni. To zní opravdu lákavě...

 


Z výše zmíněného vyplývá, že výzkum bude nedílnou součástí hry. Ostatně ke Star Treku tak nějak patří, takže tento krok autorů rozhodně chválíme. Zkoumání a objevování nových technologií má být svébytnou kategorií hratelnost, jež by měla stát vedle bojů, obchodování či průzkumu vesmíru.

 


Zkrátka každý si bude moct vybrat tu parketu, na níž se cítí nejlépe. Dosti to ovlivníte už počátečním výběrem a formováním herního avatara. V době vydání hry však budou k dispozici pouze dvě frakce, a sice Federace (lidé) a Klingoni. Naštěstí se nemusíte bát o osud ostatních - ty by měly postupně přibývat. Pravděpodobně formou placených datadisků, jak je dnes (ne)dobrým zvykem. Ale co, na druhou stranu je pravdou, že kdyby autoři měli vyhotovit všechny rasy do data vydání, asi by se hodně oddálilo.

 


Kromě frakce je třeba zvolit profesi. Co takhle kariéra taktického důstojníka, archeologa, doktora, inženýra nebo vědce? Na počítačovou hru jsou to věru netradiční profese, ale nebojte se, že když některou z nich zvolíte, ostatní činnosti vám budou znepřístupněny. Ať už si vyberete jakoukoliv profesi, vždy budete především kapitánem svého plavidla. Zpočátku samozřejmě malého a špatně vyzbrojeného, ale autoři slibují hráčům, kteří u hry vydrží, opravdové klenoty, jež mohou konkurovat třeba slavné Enterprise.

 


Ovládat tak obří plavidlo jistě bude zábava sama o sobě, podpořená ještě hrdostí. Aby těch voleb ale náhodou nebylo málo, na konci formování charakteru si musíte vybrat ještě rasu postavy. Těch je hnedle celá škála. Vedle lidí nechybí klingoni, vulkánci, orionci atd. Rasa však má vliv ze všeho nejvíce na vzezření hrdiny, o něco méně potom determinuje vlastnosti a schopnosti, které se vám lépe osvojují.

Star Trek Online má být opravdu velkým projektem, a tak nepřekvapí, že se jednotlivá impéria budou přetahovat o planety a zvyšovat tak svůj vliv. K těmto bojům by měli přispět právě hráči. To znamená, že o bitvy typu „Player vs. Player" nebude nouze. Ovšem autoři chystají i pořádnou porci příběhových questů. Ty se překvapivě nebudou odehrávat pouze ve vesmíru, ale v nemenší míře zavítáte i na samotné planety. Tehdy samozřejmě opustíte plavidlo a budete svého hrdinu ovládat klasicky přímo.

 


Úkoly by měly být zčásti spojeny s odkazy na seriály a filmy. Takže si užijete návštěvy známých míst, což potěší zejména fanoušky univerza. Hra však nebude určena jen pro ně a určitě není třeba znát reálie seriálu na to, abyste si ji mohli plnohodnotně užít. Jistě, asi nemůžete Star Trek nesnášet, ale pokud jste jím nedotčení a přitom vás láká, najdete tu dostatek pomůcek, jak se do světa zapojit. Zejména rození obchodníci uvítají kvalitně zpracovaný obchodní model, pracující na základě pravidel nabídky a poptávky. Cestovat se zbožím po celé galaxii tak dostane nový rozměr.

 


Není třeba být velkým herním odborníkem na to, aby bylo možné konstatovat, že Star Trek Online je jednou z největších nadějí MMORPG žánru. O místo se popere nejen s aktuální modlou World of Warcraft, ale především s odvěkým rivalem - Hvězdnými válkami a jejich titulem Star Wars: The Old Republic, s nimiž je ostatně spjat i žánrově. Máme se zkrátka na co těšit.