Hlavní navigace

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

18. 5. 2003

Sdílet

Slavná first person akce Jedi Outcast se již v listopadu dočká pokračování, ve kterém převezmete roli studenta Akademie Luka Skywalkera. Těšit se můžete na nové druhy mečů a s nimi spojený systém bojových komb, nové zbraně, kouzla i ovladatelná vozidla.

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast se stal jednou z nejprodávanějších titulů roku 2002 a všichni fanoušci her na motivy Hvězdných válek a příznivci first person akcí se těšili na další díl této úspěšné hry. LucasArts však jen taktně mlčeli - až do doby, kdy německý GameStar přišel s informací, že toužebně očekávané pokračování je již pár měsíců ve vývoji. Tím se spustila lavina spekulací a dohadů o jeho názvu. Bude to Jedi Knight 3? Nebo Jedi Outcast 2? Autoři tak museli s pravdou ven - hra se bude jmenovat Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy. Pracují na ní opět chlapci z Raven Software (samozřejmě pod přísným dohledem LucasArts), role distributora se znovu ujal Activision a hra vyjde ve verzi pro PC a Xbox již letos v listopadu. Pokud v tuto chvíli přemýšlíte nad tím, že autoři na hře pracují poměrně krátkou dobu, mám pro vás vysvětlení. Raven Software znovu sáhli po sice již poměrně starém, leč osvědčeném a stále oblíbeném enginu Quake III: Arena. Engine však prošel mnoha úpravami a byl doplněn o Ghoul 2 systém, umožňující realističtější pohyby a animace postav, systém Arioche, který se stará o vykreslování venkovních prostranství (poprvé byl použit ve hře Soldier of Fortune II), a o skriptovací systém Icarus, díky němuž si ve hře užijete více ingamových animací.



Snad poprvé v historii her na motivy Star Wars se nevžijete do žádného ze slavných hrdinů, nýbrž (jak již název napovídá) do zcela obyčejného učně, studujícího na Akademii Luka Skywalkera na planetě Yavin 4. Tam se budete učit umění Jediů od těch nejváženějších mistrů, jakými jsou například Luke Skywalker či Kyle Katarn, který před šesti lety (na konci Jedi Knight II: Jedi Outcast) vysvobodil Jan ze spárů Desanna. Na začátku hry si tedy vytvoříte postavu učedníka stylem známým z RPG. Vyberete si rasu, pohlaví, obličej, barvu vlasů, oblečení apod. Poté přijde na řadu volba meče - kromě barvy čepele si zvolíte také rukojeť a hlavně druh. Můžete mít klasicky jeden meč, dva nebo dokonce hůl se dvěma čepelemi na koncích, jakou vlastnil Darth Maul. Mimoto během hry narazíte na další druhy mečů a autoři také vyslyšeli přání hráčů, aby bylo možné používat meč již od začátku hry a ne až po páté misi jako v Jedi Outcast.



Na začátku hry vás jako každého učně čekají jednoduché tréninkové mise s nenáročnými úkoly, ve kterých se naučíte ovládat jak postavu, tak i zbraně. Ještě před úplným dokončení studia však přijde do akademie příkaz k mobilizaci. Všichni, kteří jsou schopni bojovat, se musejí vydat proti nepříteli, šířícímu zlo po celé galaxii. V tuto chvíli se začne odvíjet nelineární příběh, ve kterém budete muset čelit spoustě nepřátel. V průběhu hry narazíte na různé cesty, jimiž se dostanete k vytouženému cíli, a ani misemi nebudete procházet v předem stanoveném pořadí. Navíc na vás ke konci hry čeká několik zásadních rozhodnutí, zdali hru dohrajete za světlou či temnou stranu. Autoři slibují mnohem více NPC postav a známých ras i světů, které budete moci navštívit. Též uvažují, že o dabing požádají samotné herce ze Star Wars filmů.



Stejně jako v Jedi Outcast bude i zde pro většinu hráčů meč jednou z nejpoužívanější zbraní. Přesto však Jedi Academy nabídne další známé (Blaster, Blaster rifle, Wookiee bowcaster, Imperial repeater, Destructive Electro-Magnetic Pulse gun atd.) i neznámé druhy. Na programu budou též stará známá i nová kouzla, které budete moci kombinovat. Nejzajímavější bude však nejspíše boj s meči, neboť autoři vytvořili nový systém, připomínající komba, známá například z Tekkena či Mortal Kombat. Těšit se můžete (konečně) i na různá vozidla, ve kterých se budete moci ujmout jak řízení, tak i palubní výzbroje.



Jedi Academy nabídne též multiplayer, který se stal velmi oblíbenou záležitostí právě kvůli možnosti bojovat s meči. Když uvážím, že bude ve hře možné používat nejrůznější druhy mečů a jejich boj zpestřit unikátními komby, budou (jinak velmi povedené) střelné zbraně úplně odsunuty do pozadí. Jen doufám, že dojde k většímu vyvážení jednotlivých kouzel u různých stran. V současné době je hra téměř hotová. Autoři již „jen“ dolaďují hratelnost, pracují na scénách, animacích apod. Je tedy velmi reálné, že se nového Jedi Knighta na podzim opravdu dočkáme.

Autor článku