Hlavní navigace

Star Wars: Knights of the Old Republic II

7. 8. 2004

Sdílet

Vynikající epické RPG z úžasného prostředí Hvězdných válek pokračuje. Nechte se zlákat chystaným druhým dílem a pojďte se společně s námi podívat, co všechno pro vaše pobavení autoři chystají. Rozhodně se máte nač těšit!

Rytíři Staré republiky bezesporu patří mezi nejlepší kousky minulého roku, a to nejen co se žánru RPG týče. Není tudíž žádným překvapením, že Lucasova partička chystá vydání druhého dílu.



Připravované pokračování ponese název Knights of the Old Republic II: The Sith Lords a opět vás zavede do starých dobrých časů, dlouho dlouho před příběhem popisovaným ve filmové sáze Star Wars George Lucase. Tedy, abychom byli přesní, odehrává se asi čtyři tisíce let před událostmi Epizody I. A abychom byli ještě přesnější, jedná se spíš jen o časy staré než o časy dobré. Příběh se odehrává zhruba pět let poté, co se hráči vypořádali s Darth Malakem, hlavním padouchem prvního dílu, a ačkoliv by se mohla tato doba zdát jako pouhé plivnutí ve srovnání s mohutností galaktického věku, věřte, že ona pětiletka byla opravdu výživná. Po idylickém happyendu původních Rytířů Staré republiky totiž nezavládl všeobecný klid a mír, spíš naopak. Jediové byli téměř vyhlazeni a galaxie se zmítá v nepokojích, jelikož republiková vojska již nejsou ani zdaleka schopna zajistit pořádek na všech světech.



Poslední Mohykán

Hlavním hrdinou nebude Revan, takže rovnou zapomeňte na import svého vypiplaného hrdiny z prvního dílu. Hráči se totiž vžijí do role posledního Jedie (popravdě řečeno, za posledního ho považují hlavně sithští zabijáci, kteří se snaží Rytíře úplně vyhladit, autoři však již naznačili, že zbytky Jediů se v galaxii přece jenom nacházejí), který se bude snažit opět zajistit pořádek ve vesmíru.

Hrdina, jehož kroky povedete, nebude žádné ořezávátko, nýbrž veterán z mandaloriánské války. Tak počkat! Že bychom opravdu nakonec nezačínali s novou postavou, ale hned s ostříleným rekem třeba na dvacátém levelu? Ne ne. Sice budete na rozdíl od prvního dílu hned od začátku Rytířem, avšak vzhledem k dlouhému exilu a ztrátě většiny schopností se budete muset všechny dříve ovládané Síly učit pěkně od začátku. Takže žádné klanění až k zemi, žádné oslavování vaší velectěné osoby. Místo toho se probudíte na marodce těžařské kolonie Peragus. Netušíte, jak jste se sem dostali, co tu pohledáváte a vlastně ani kdo jste. Přeloženo do řeči RPG. začnete na první úrovni a jen po nasbírání potřebného množství zkušeností se postupně stanete mistrem svého řemesla. A to ani nemluvíme o tom, že vašemu rekovi bude na začátku jeho putování chybět ještě jedna podstatná věc – světelný meč. Ty kupodivu na těžařské kolonii nemají.

Jak už jsme řekli, pět let není příliš mnoho, takže nikoho asi nepřekvapí, že v příběhu bude spousta narážek na události z prvního dílu. A nejen to; setkáte se i s některými známými postavami, místy a dalšími detaily. Obšťastní vás například profláknutý droid T3-M4, povědomý vám určitě bude i vesmírný koráb Ebon Hawk, ve kterém opět budete moci brázdit galaktické dálavy. Sice zatím nikdo kromě tvůrců netuší, jakým „oslím můstkem“ se k vlastnictví této špičkové lodi dostanete, ale určitě to nebude jen tak. První díl vám navíc připomenou různé známé mezihry, jako je střelba z věží na nepřátelské lodě či swoop racing. A samozřejmě také chytlavá karetní hra Pazaak, u které nenapravitelný gambler Mondy strávil víc času než u hlavního příběhu. Tentokrát by měly být úplně všechny mezihry volitelné (v prvním dílu jste se nemohli vyhnout jedněm závodům a čas od času jste si museli prostřílet cestu ve vesmíru skrz letku sithských stíhačů). To asi potěší zavilé odpůrce akční zábavy, i když popravdě řečeno – povinné minihry byly v SW: KotOR tak jednoduché, že nemohly dělat problémy snad nikomu.



Staří známí

Podle autorů by v The Sith Lords měl být podobný stupeň volnosti jako v prvním dílu. Navštívit budete moci celkem sedm planet. Kromě zmíněného Peragusu to bude například Telos, rodný svět Cartha z prvního dílu, nebo Dantooine, kde jste minule nastoupili na cestu Rytíře světla (libovolné intenzity). Rozhodně to však není proto, aby si designéři ulehčili práci a mohli použít již hotové prostředí. Nebo si snad nepamatujete, jak to s touto planetou dopadlo? Malak ji přece nechal rozbombardovat, aby zničil akademii Jediů, a zbavil se tak nepříjemné osiny, jež mu znemožňovala řádně se uvelebit na svém temném trůnu. Ovšem nepočítejte ani s tím, že by byla Dantooine pustina, kde za celou dobu nenarazíte na jediného živáčka; někdo se zde evidentně usídlil a daří se mu docela dobře.

Při procházení předchozího dobrodružství jste mohli mít pocit, že vás hra neustále vede za ručičku. Ano, mohli jste se sami rozhodnout, jak který daný úkol vyřešit, ale dějové linie pro „klaďasy“ i „záporáky“ byly prakticky stejné, s minimem nepovinných úkolů. Tentokrát by jich mělo být o poznání víc, takže pokud budete chtít vyzobat všechny dobrůtky, strávíte u hry mnohem více času, než když půjdete tvrdě za svým a nebudete se rozhlížet nalevo ani napravo. Často také budete potřebovat pomoc některého z členů své družiny, kteří budou opět vládnout specifickými schopnostmi. Důvod je prostý: u prvního dílu každý hráč dříve či později poznal, že bezkonkurenčně nejsilnějšími pomocníky jsou Jediové, a tak na výpravy chodili výhradně s nimi. Z hlediska soubojů to možná bylo dobře, ale bylo to na úkor atrofie vztahů se všemi ostatními kolegy. Jenže s tím je konec – v The Sith Lords se trojice Rambů se světelnými meči moc daleko nedostane. Autoři dokonce upozorňují, že tu a tam provedou výběr party za vás a někdy vám dokonce polovinu skupiny na čas zcela odeberou. Uvidíme, nakolik se to projeví na hratelnosti.



Dungeons & Star Wars

Do party si v jednu chvíli budeme moci přizvat stejně jako minule maximálně dvě další postavy, velice podobný prvnímu dílu by měl být i interface a soubojový systém (proč také měnit něco, co tak výborně fungovalo). Jednu novinku tu však přeci jen najdete – v ovládací liště budou dva quicksloty pro rychlé přepínání zbraňových konfigurací, takže pokud se budete chtít třeba stáhnout ze šarvátky a vyměnit světelný meč za nějakou střelnou zbraň, nebudete muset kvůli tomu přepínat do inventáře.

I osvědčený systém dovedností a skillů, založený na pravidlech D20 licencovanými společností Wizards of the Coast, zůstal zachován, stejně jako další klíčové principy hry. (Mimochodem, na základě D20 je postaveno například i slavné D&D od stejné společnosti, které je v počítačových hrách také celkem slušně využíváno.) Ale jaké by to bylo pokračování, kdybychom se nedočkali žádných novinek? Určitě potěší zhruba třicítka nových Sil, které jsou jakousi obdobou kouzel z fantasy titulů. Bude se jednat například o Battle Meditation (což bude zeslabená varianta nepřemožitelné schopnosti Bastilly z prvního dílu; že byste tedy mohli ovládat celou flotilu, na to rovnou zapomeňte), Force Clairvoyance, které umožní prohlédnout si okolí dříve, než ho sami navštívíte, a velezajímavou sílu Force Sight. Ta by vám měla umožnit prohlédnout skrz zdi, a dokonce odhalit přesvědčení osob, které se za stěnou nacházejí. Ve hře se objeví také několik nových featů, tedy speciálních dovedností jednotlivých postav. Značně obohaceno by mělo být i upgradování zbraní: zatímco dříve byly vaše možnosti více méně předem dány a záleželo jen na tom, jaké předměty jste našli, nyní bude záležet i na vašich dovednostech.



Jasoň, nebo Drsoň?

Důležitou změnou prošla povolání. Třídy rytířů Jedi jsou stále tři (Jedi Master, Jedi Watchman a Jedi Weapon Master), a i když se jmenují jinak než v prvním dílu, nepředpokládáme velké změny. Mnohem větší novinku představují tři třídy dostupné pro „temňáky“, tedy vyznavače temné strany Síly. Konkrétně se jedná o specializace Sith Lord, Sith Marauder a Sith Assassin. Už toto rozdělení na Jedie a Sithy naznačuje, že ve hře bude opět kladen značný důraz na přesvědčení hlavní postavy, přesněji řečeno na vaše chování. Příslušnost ke světlé či tmavé straně Síly se bude projevovat nejen v reakcích NPC či kvalitou světlých a temných „kouzel“, ale v závislosti na svých volbách se můžete dočkat i různých zakončení celého příběhu. A aby toho nebylo málo, vaše činy a rozhodnutí budou mít vliv i na společníky hlavního hrdiny. Pokud se tedy budete chovat čestně a ohleduplně, může postava s ne zrovna čistým svědomím začít chápat, že bojovat se dá také kvůli jiným věcem, nežli jsou peníze (ehm, pardon, kredity). A naopak, pakliže se budete předvádět v tom nejhorším světle, tak se pod vaším vedením může zkazit i ten největší dobrák a lidumil. Zní to rozhodně zajímavě, takže jsme opravdu zvědaví, jak to bude fungovat ve finální verzi.

A technické zpracování? Možná trochu zamrzí, že The Sith Lords poběží na stejném enginu jako předcházející díl. Vzhledem k tomu, že zpracování jedničky ale bylo velmi podařené, nemělo by se jednat o žádnou tragédii. Vývojáři se navíc v enginu aspoň trochu pohrabali a slibují vylepšené světelné efekty či zpracování vodní hladiny. Těšit bychom se měli též na nové rozmary počasí, jako je déšť či sněhová chumelenice. Vůbec nejpříjemnějším grafickým vylepšením však bude mnohem širší škála bojových pohybů – bude přitom záležet na tom, jak zkušenou postavu máte. Zpočátku v soubojích využije jen základní údery, ale časem se vaši svěřenci blýsknou i nějakou tou parádičkou. Úroveň namluvení bude více méně stejná jako v předchozím dílu, o hudbu se postará skladatel Mark Griskey, který s LucasArts dlouhodobě spolupracuje.

Ačkoliv to nevypadá, že se KotOR II bude na první pohled nějak výrazně lišit od svého staršího bratříčka, nechceme vydavatele hned podezírat z tahání peněz ze zákazníků (a že dnes není takové chování na herním trhu nijak výjimečné). Je totiž potřeba uznat, že engine i herní systém prvního dílu jsou super. A je fakt, že pokud „dvojka“ nabídne stejně dlouhý a chytlavý příběh jako první díl, asi bychom byli opravdu moc zmlsaní, kdybychom po společnosti LucasArts chtěli vydání The Sith Lords za datadiskovou cenu.